Šampanské a čokoláda

8.11.15

Za posledné dva týždne sme mali v našej rodine hneď niekoľko príležitostí na slzy šťastia, na radostný smiech a pol deci (litra/os. :D) domácej na oslavu. Moja malá sestrička sa totiž rozhodla, že je čas prestať pártiť a lietať kade tade po svete, usadiť sa a založiť rodinu. Takže pred pár dňami na mňa zhodila bombu "Budeš švagriná." Okrem toho sa mne zase podaril mini pracovný úspech, skoro-švagor spromoval, naši hrušovskí starkí oslávili zlatú svadbu a dnes to pokračuje narodeninami slečny zasnúbenej. :D 


Na rovinu, nemám čas ani silu písať dlhé litánie. Len som vám chcela napísať recept na Aničkinu tortu. Bola čokoládová, lebo na to mala práve chuť. Asi prvýkrát sem dávam recept na niečo, čo na blogu skončiť ani nemalo. Ale torta tak veľmi chutila, že aj keď bola škaredá ako noc a vlastne nemala ani hlavu ani pätu, skončila v tomto mojom kyberreceptáry. 

Piškóty pripravíte z:

5 veľkých vajec
200 g cukru
2 PL vody

Celé vajcia a cukor šľahajte mixérom, kým nevznikne svetlá napenená hmota (3-5 min.). Do tej pridajte múku skombinovanú s pudingom a vodu. Jemne vmieste suché ingrediencie do vaječnej peny a vypracujte hladké cesto. Dno tortovej formy s priemerom 20 cm potrite maslom a vysteľte papierom na pečenie. Do takto pripravenej formy nalejte dve väčšie naberačky cesta a rozlejte ho na celé dno formy. Pečte 8 - 10 minút v rúre predhriatej na 175°C. Opakujte, kým sa neminie cesto. Z tejto dávky by vám mali vyjsť 4 tenučké, krehké kakaové piškóty. 

Mramorovú plnku som spravila zo starej známej parížskej šľahačky. Stačí, ak nakúpite:

700 ml smotany na šľahanie / min. 33%
200 g kvalitnej mliečnej čokošky
200 g kvalitnej bielej čokošky

Smotanu rozdeľte do dvoch malých hrncov a pomaly ich priveďte pod bod varu. Do jednej pridajte nasekanú bielu čokoládu, do druhého hrnca prisypte mliečnu. Obe miešajte, kým sa čokyna úplne nerozpustí a nespojí so smotanou. Keď smotany trochu vychladnú, prelejte ich do misiek a odložte do chladničky, kde si poleňošia aspoň cez noc. Na druhý deň vyšľahajte bielu, potom mliečnu smotanu a prichádza mramorový trik. Do cukrárskeho vrecka striedavo nakladajte lyžicu bielej šľahačky a hnedej. Pri vytláčaní na piškótu potom vznikne mramorový efekt. Naplňte tortu rovnomernými vrstvami krému. Či sa vám chce, či nie, teraz budete musieť vypratať jednu poličku v chladničke (aspoň konečne vyhodíte ten pohár s dvomi kyslými uhorkami a štvrťku Pali nátierky, ktorú naivne odkladáte, lebo vy ju ešte určite dojete). Torta totiž musí aspoň dve-tri hodinky tuhnúť, kým ju obtriete maslovým krémom.

Apropo, maslový krém:

200 g masla
125 g práškového cukru
25 g kvalitného kakaa

Zmäknuté maslo vyšľahajte dopenista,  pridajte sypkú zmes cukru a kakaa a vyšľahajte hladký krém. Tým obtrite celú tortu. Začnite hrubšou vrstvou a tú postupne stierajte a vyhládzajte, kým nie je povrch torty hladký a rovný. A zase šup s tortou do chladničky. 

Nakoniec zalejte zachladnutú tortu čokoládou a KONEČNE je hotová. Už len lahodný sekt Mrva a Stanko a eňo-ňuňo párty dvojka je stvorená. 
Teraz, keď to takto vidím, čierne na bielom, asi je s tou tortou predsa len dosť babračka... A to som sa s ňou ozaj nehrajkala, ako sami vidíte na fotke. Ako treslo, tak pleslo... Ale aspoň je dôkazom, že niekedy je jedno, či je torta krásna, hlavne že chutí budúcim svokrovcom mojej sestry :D  A keď nič iné, každá torta bude tá najfrajerskejšia, ak na nej budú prskavky!!!





Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS