50 odtieňov čokolády

18.11.15

Joooj, dlho sme sa nevideli! Ja viem, že tie moje otrepané výhovorky už lezú krkom asi väčšine z vás, ale pravda je taká, že sa blížia Vianoce, je tu zima a ľudia asi nejak viac túžia po makrónkach a koláčoch, lebo u nás sa v práci veru neoddychuje, ani káva nepije... Ale maká! A keď vám do toho všetkého odíde ruka a doktor diagnostikuje syndróm karpálneho tunela, tak sa z vás stáva psychická minizrúcanina a prichádza depka. Vtedy sa natíska tá veľká dilema, otázka všetkých otázok... Upiecť koláč, alebo zožrať krabicu bonbónov na posedenie? Ja som sa premohla a vybrala si možnosť odpoveď a.). 


 Je ale pravda, že som mala fakt chuť na tú čokoládu, čo sa výrazne prejavilo aj v ingredienciách. Veď posúďte sami. 

Na základ budete potrebovať:
120 g pomletých (rozmixovaných) slnečnicových semiačok, alebo orechov
50 g kakaa
80 g cukru
50 g masla

Vo veľkej mise skombinujte semienka/orechy, kakao a cukor. Zmes zalejte rozpustených maslom a poriadne rozpracujte. Sypké cesto vysypte do tortovej formy (30 cm) a prstami roztlačte až po okraje formy. Cesto je potrebné predpekať asi 8 minút pri 170 °C. Po uplynutí tohto času formu vyberte z rúry a nechajte cesto mierne vychladnúť. 

Druhé čokoládové kolo pozostáva z plnky:
170 g kvalitnej čokolády (min. 70% kakaa)
30 g masla
700 g jemného plnotučného tvarohu
3 vajcia
50 g kakaa
80 ml 33% smotany na šľahanie

Čokošku nalámte na menšie kúsky, maslo pokrájajte a všetko spolu roztopte nad parou (alebo ak ste sami doma a nemá na vás kto ukázať prstom a spraviť "Jo-jo-joooj!", strčte to ignorantsky do mikrovlnky). Roztopenú čokoládu odložte stranou, nech trochu schladne. Tvaroh a cukor (oba druhy) šľahajte mixérom, postupne pridávajte vajcia (po jednom), nakoniec kakao a smotanu. Dielo vyšperkuje už len tá vychladnutá čokoláda. Zašľahajte ju do tvarohu a plnka je ready. Vylejte ju do formy s predpečeným základom a pečte v rúre predhriatej na 170 °C. Ja keď pečiem podobný tvarohový koláč, zvyknem dať na dno rúry plech s trochou vody. Para pomáha koláču rovnomernejšie sa prepiecť a okrem toho znižuje riziko prasknutia plnky. Takže, ak sa vám pečenie koláča nebude pozdávať, šupnite do rúry plech s horúcou vodou. Koláč je upečený vtedy, keď sú okraje tuhé a stred sa ešte stále jemne trasie, ako hustý puding. Hotový koláč nechajte úúúplne vychladnúť a potom už len posledné dve vrstvy čokolády a sme v cieli :D

Čokoládová poleva je raz dva hotová s 200 ml 33% smotany na šľahanie, 35 g práškového cukru a 90 g kvalitnej čokolády. V miske zmiešajte čokoládu a cukor, zalejte horúcou šľahačkou a miešajte, kým sa všetko krásne nespojí na hladkú polevu. Šup s ňou na vychladnutý koláč. Ešte finálna úprava v znamení čokoládových stružliniek a čokoládové šialenstvo je pripravené vylepšiť vašu sychravú náladu. 

Takže sa pokojne môžete hodiť do pyžamka, naliať pohár merlotu, "spievať" opušťáky a s týmto koláčom si užiť vlastnú "All by Myself scénu" z Bridget Jones.


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS