Ryžový šalát s horčicovým dressingom

20.3.16

Tak ako ste na tom so svojimi novoročnými predsavzatiami? Cvičíte? Beháte? A čo jete? Na raňajky smoothie, na večeru rezeň so šalátom a Plzeň 12tku? Leto sa blíži a s týmito meteorologickými výkyvmi tu bude možno ešte skôr, ako stihneme povedať "plavky". Preto sme sa s kamošmi blogermi dohodli, že vám ukážeme, ako sa dá dobre najesť a pritom byť fit! 


Ryža je už pomaly gastronomické retro. Nezdá sa vám? Z našich kuchýň ju vytláča quinoa, pšeno, bulgur a iné šmakotky. Ja mám ale ryžu rada a preto dnes budem hájiť jej miesto v našich srdciach a žalúdkoch. Nie som ale úplne že retro vintage old school. Predsa len, jej naturálna a trošku divoká verzia sú zdravšie. 

Na 4 porcie budete potrebovať:

1 hrnček Bio trojfarebnej ryže
soľ, korenie, čili, med a trošku kokosového oleja
1 väčšiu mrkvu
1 malú cuketu
1 sladký zemiak
1 jarnú cibuľku
1 jablko
2 hrste rukoly, alebo kelu

V hrnci stopte kokosový tuk. Krátko na ňom opražte ryžu. Zalejte teplou vodou v pomere 1:2,5 / ryža:voda. Poriadne osoľte, okoreňte, prikryte pokrievkou a varte 30 minút na miernej teplote. Po dovarení odstavte a nechajte aspoň desať minút odpočinúť. Nakoniec premiešajte. 
Tých desať minút vám bude presne stačiť na to, aby ste očistili mrkvu, cuketu a zemiak a nakrájali ich na rovnaké malé kocky. Rozpáľte wok, alebo akúkoľvek hlbokú panvicu. Stopte trochu tuku a sprudka opražte zeleninu. Ochuťte ju soľou, korením, čili a čajovou lyžičkou medu. Keď je ryža odpočinutá, pridajte ju k zelenine a sprudka ju opekajte aspoň 5 minút. Je snáď jasné, že ju treba sem-tam pomiešať. ;) A tu sa tepelné spracovanie končí. Už len nasekať rukolu a cibuľku, jabĺčko pokrájať na rovnako malé kocky, všetko spolu premiešať a hotovo. Teda, až na zálievku. 100 ml olivového oleja, 1 lyžička Dijonskej horčice, 2 prepasírované strúčiky cesnaku, lyžička soli a korenie - mne sa najviac osvedčilo rozšľahať. 
Finta fň prichádza práve teraz! Šalát je síce podľa receptu teplý, ale skvelý je aj za studena. Ak vás čaká ťažký týždeň a viete, že úbytok času je u vás priamo úmerný úbytku disciplíny pri stravovaní, možno vyriešime aj tento problém. Stačí si spraviť väčšiu dávku ryžovo - zeleninového základu a odložiť ho v menších porciách do chladničky. Tak budete mať jedlo vždy pripravené. Stačí už len dokrájať ďalšiu zeleninu, šaláty, ovocie, avo, alebo pridať napríklad pražené nesolené orechy. Zbohom vlčie hlady! Zbohom poľutovaniahodné napchávačky. Ak máte chuť a odhodlanie byť fit, stačí hľadať #fitsblogermi na Instagrame, alebo Facebooku.


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS