DS - Vanilkovo-Mandľové vrtuľky

23.3.16

Vopred sa ospravedlňujem za krkolomné meno pre tento inak totálne (ale že fakt totálne) primitívne jednoduchý recept. Keď mi totiž Dr. Oetker poslal krabicu plnú vanilky v každej možnej podobe - lusky, vanilkový cukor, puding a ich nový vanilkový extrakt, nebolo inej cesty, než spraviť si tieto skrúcance! Veď keď vanilková výzva, tak VANILKOVÁ VÝZVA!


Je to rýchlovka, tak poďme hneď nato! Pripravte si:
1 lístkové cesto
100 g masla
50 g trstinového cukru
1 vanilkový lusk
2 vajcia + 1 vajíčko na potieranie
1 Bio citrón
100 g mandľovej múky

Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom. Pridajte vajcia, dužinu z vanilkového struku, kôru z citróna a vanilkový extrakt a šľahajte do peny. Ručne vmiešajte múku a puding. Plnku máte hotovú. Lístkové cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Na jednu polovicu (pozdĺžne) rozotrite plnku, potrite okraje vajíčkom a preklopte cez to druhú polovicu cesta. Vznikne dlhýýý pás plný voňavej vanilkovej lahody. Nasleduje krájanie na pásiky a zvŕtanie. Neľakajte sa, na fotkách je maková plnka, lebo moja mamča je makoholik, takže jej som spravila makové skrutky. Plnku som robila rovnakú, ako do môjho Makového vrkoča.



Skrutky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Už len malý lak v podobe vajíčka a šup s nimi do rúry. Dajte bacha, aby bola rúra rozohriata na 200°C. Pri nižšej teplote sa plnka len roztečie a nevyzerá to pekne. Skrutky v rúre sem tak kontrolujte, ale takých 5 minút by im malo úplne stačiť. Upečené vrtuľky pocukrujte a fajront! Môžete sa poklepať po ramienku - upiekli ste si mňamotu za pol hodinku a hneď si ju môžete vychutnať ku kávičke. :) A ak sa k vám pri vyjedaní niekto pridá, skúste ho nechať tipnúť, čím sú skrutky plnené. Mne 9 z 10 povedalo, že tvarohom. Jeden sa zdržal hlasovania. Takže to máme ešte aj s hlavolamom. 


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS