Gaštanové hory

4.12.16

Ahoj, ahoj! Druhá adventná nedeľa je pre mňa asi poslednou zastávkou na trase do stanice Vianoce - Šľaktrafovo. Ako každý rok, aj tieto sviatky strávim v práci. Tak som si zodpovedne pripravila nejaké recepty, aby ste aspoň vy mali bohaté vianočné zážitky s pečením domácich dobrôt a následnou koštovkou v kruhu rodiny. :) Vidíte, ako vám doprajem? Začneme veľmi zľahka. A to doslova. Znovu nám raz bude v kuchyni snežiť, tak si nasaďte palčáky a čapice, začíname!


V poslednom čase stále viac receptov testujem na mojich kolegoch. Aspoň máme v práci ku káve poriadny zákusok a ja mám profesionálny feetback. Tak to bolo aj s receptom na gaštanové hory (inak sorry za názov, nič iné - poetickejšie - mi nenapadlo). A keďže sa blížia vianočné večierky a jedličkové a iné milé príležitosti ohromiť kolegov vašimi geniálnymi schopnosťami, odporúčam zaradiť do repertoáru aj tento rýchly a jednoduchý recept.

Na maslový základ budete potrebovať:
225 g  hladkej múky
Štipku soli
50 g práškového cukru
150 g masla
1 žĺtok
Pohár pikantného lekváru (višňový, alebo ríbezľový)

Všetky suché ingrediencie jednoducho skombinujte v mise mixéra. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a miešajte, kým sa maslo nezapracuje do múky. Vzniknú hrudky veľké asi ako fazuľa. Pridajte žĺtok (ak máte malé vajíčka, pridajte rovno dva) a miešajte, kým sa nezačne formovať cesto. Vzniknuté vlhké, ale stále sypké cesto vysypte na plech vystlaný papierom na pečenie a prstami ho vtlačte do plechu. Keď je dno plechu pokryté rovnomernou vrstvou cesta, potrite celú plochu štedrou dávkou lekváru. Nebojte sa toho, ja miniem vždy celý pohárik od detskej výživy. Všetko tak ako je, odložte do chladničky.

Druhá polovica koláča - hory - pozostáva z:
5 bielkov
1 PL citrónovej šťavy
Štipky soli
100 g cukru
1 PL vanilkového extraktu Dr. Oetker
150 g gaštanového pyré

Bielky so soľou mierne našľahajte. Prilejte šťavu z citróna. Šľahajte na jemný sneh, do ktorého môžete dať cukor a šľahať do zbláznenia. Až kým sneh nebude oslepujúco lesklý a tuhý a hladký. Do tej bielej nádhery môžete zamiešať vanilkový extrakt a najemno nastrúhané pyré (už len vareškou!). Sneh vycapnite na olekvárované cesto v plechu, zhruba zarovnajte a pečte v rúre predhriatej na 160 °C približne 30 minút. Po dopečení nechajte koláčik úplne vychladnúť a pri servírovaní ho poprášte cukrom, nech sú vaše gaštanové hory krásne zasnežené. :) 



Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS