"Javorníčky"

18.12.16

Panika! Stres! Anarchia! Vianoce... :D Okná umyté? Koberce vyprášené? Chladnička vydezinfikovaná, aby ste ju mohli zapratať rezňami a rybami a šalátmi a koláčmi? Hylak, pankreolan a žalúdočný čaj ste nakúpili? Darčeky zohnali? A všetky medovníčky od novembra pojedli? Prichádzam ja! Tramtadadááá - blbuvzdorné a hlavne hneď mäkké javorové "medovníčky".


Už niekoľko rokov sa u nás deje vianočný zázrak. V novembri napečiem asi za dve krabice medovníčkov a keď tie krabice 23. decembra vytiahnem, PUF! Sú poloprázdne. Neviem kto je zadpovedný za tejto záhadný stav vecí, ale tento rok som konečne prišla na recept, ktorý si môžem upiecť aj toho 23tieho a Vianoce sú zachránené. :) Zoznam ingrediencií je síce dosť dlhý, ale nie je to nič katastrofálne. Na asi tri plechy medovíčkov budete potrebovať:

60 g masla (zmäknutého)
2 PL oleja
100 g trstinového cukru
100 ml javorového sirupu (alebo sirup + med 1:1)
1 veľké vajce
1 PL vanilkového extraktu (nie je povinná)
200 g špaldovej múky jemne mletej
2 PL kvalitného kakaa
1/2 čl jedlej sódy
soľ
1 čl mletého zázvoru
2 čl škorice
1/2 čl mletého klinčeka
1/4 muškátového oriešku
1 čl perníčkového korenia
60 ml mlieka
1 PL octu
1 PL vody

Taaak. Máte všetko? Ideme na to? Maslo s olejom a cukrom vyšľahajte. Pridajte sirup, vajce a vanilkový extrakt. Znovu šľahajte. Vo veľkej mise skombinujte múky, kakao, soľ, kypriaci prášok, sódu, koreniny a všetko spolu preosejte. V hrnčeku zmiešajte mlieko, ocot a vodu. Striedavo pridávajte do mixéra k našľahanému sirupu s vajíčkom suchú zmes a mliečnu zmes. Vždy pridajte trochu múky s koreninami, šľahajte, potom mliečko, znovu šľahajte a takto dookola, kým neminiete všetky ingrediencie. Keď je cesto pekne hladké, máte dve možnosti. Buď ho napakujete do cukrárskeho vrecúčka, alebo hrubého sáčku, odstrihnete z neho konček a budete na plech s papierom na pečenie striekať malé kôpky, alebo budete keksíky tvarovať pomocou lyžičky - jednoducho s lyžičkou naberiete ceto a spravíte malú kôpku. Základ je aby boli dosť ďaleko od seba, lebo pri pečení dosť narastú. :) 



Pečte pri 180 °C 5-7 minút. Ale dávajte na ne pozor! Kakao má tendenciu spáliť sa, tak aby ste neskončili s horkými javorníčkami. Po dopečení ich nechajte úplne vychladnúť. Ak chcete pridať ešte trochu šmrncu, môžete z práškového cukru, kôry z pomaranča, citróna a trochu pomarančovej šťavy spraviť polevu a keksy ňou buď potrieť, alebo ich rovno do nej ponoriť. 




Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS