Včera bola taká neskutočne lenivá nedeľa. Aspoň pre mňa. Vôbec sa mi nechcelo trápiť s nejakým koláčom a krémom, alebo polevami. Tak som stavila na istotu. Môj jablkový páj je jeden z tých nepriestrelných koláčov, ktoré pozbúchate za 20 minút a všetci sa idú potrhať, aby sa im kúsok dostal. Krása tohto receptu spočíva aj v tom, že základné suroviny môžete rôzne obmieňať a tak si "ušiť" koláč na mieru.
Na najzákladnejšiu verziu si pripravte:
375 g hladkej múky
1 PL cukru
1/2 čl soli
250 g + 30 g masla
6-8 ks kyslejších jabĺk
1 citrón
50 g cukru
1 PL mletej škorice
1 vanilkový struk
1 PL škrobu (alebo múky)
1 vajce
Neviem ako u vás, ale ja mám toto všetko vždy doma v komôrke. ;) Takže stačí povyťahovať zásoby a ide sa na to! V mise kuchynského robota skombinujte múku, cukor a soľ. Pridajte 250 g veľmi studeného masla nakrájaného na malé kocky (maslo môžete pokojne dať na pol hodinku do mrazničky a ak sa vám nechce krájať, nastrúhajte ho na hrubom strúhadle). Nechajte špinavú robotu na stroj - cca 5 minút miešania a z múky a masla vznikne voňavý "piesok". Nechajte robot nastavený na najnižších obrátkach a po troške prilievajte studenú vodu. Stačí aj 30 ml a čakajte, kým sa vám cesto začne spájať do veľkej guče. Mali by ste potrebovať nanajvýš 100 ml. Cesto potom vyberte von z misy, rukami ho trochu premieste, rozdeľte na dve časti, vytvarujte do okrúhlych diskov a zabalené do fólie dajte na pol hodinku do chladničky.
Kým cesto relaxuje, vy relaxujte tiež... Pri šúpaní a krájaní jabĺk. Malé jablčné kocky vo veľkej mise pokropte šťavou z citróna, posypte cukrom, škoricou, citrónovou kôrou, dužinou z vanilkového struku a škrobom. Všetko spolu dobre zamiešajte a nechajte chvíľku odstáť. Cesto vyvaľkajte na dva asi 3 mm tenké pláty. Jedným vysteľte zapekaciu misu, alebo hlbší okrúhly plech, nasypte doň jablká (nezabudnite ani kvapku toho cukrovo-škoricového "sósu", ktorý je na dne misy od jabĺk, na vrch strategicky rozmiestnite malé kúsky masla a celú tú kopu prikryte druhým plátom cesta. Kraje orežte a pekne ich pozahýnajte. Už len potrieť rozšľahaným vajíčkom, v strede spraviť dierku a pán Páj je ready do rúry. Na 170 °C, 25 minút. Keď je kôrka na vrchu krásne zlatá, vyberte koláčik z rúry a predtým, ako sa doň pustíte, nechajte ho trochu vychladnúť.
Kým cesto relaxuje, vy relaxujte tiež... Pri šúpaní a krájaní jabĺk. Malé jablčné kocky vo veľkej mise pokropte šťavou z citróna, posypte cukrom, škoricou, citrónovou kôrou, dužinou z vanilkového struku a škrobom. Všetko spolu dobre zamiešajte a nechajte chvíľku odstáť. Cesto vyvaľkajte na dva asi 3 mm tenké pláty. Jedným vysteľte zapekaciu misu, alebo hlbší okrúhly plech, nasypte doň jablká (nezabudnite ani kvapku toho cukrovo-škoricového "sósu", ktorý je na dne misy od jabĺk, na vrch strategicky rozmiestnite malé kúsky masla a celú tú kopu prikryte druhým plátom cesta. Kraje orežte a pekne ich pozahýnajte. Už len potrieť rozšľahaným vajíčkom, v strede spraviť dierku a pán Páj je ready do rúry. Na 170 °C, 25 minút. Keď je kôrka na vrchu krásne zlatá, vyberte koláčik z rúry a predtým, ako sa doň pustíte, nechajte ho trochu vychladnúť.
A teraz the fun part! Pri tomto koláči platí, "že každý deň je zo mňa... Iný koláč!". Hladkú múku môžete vymeniť za celozrnnú, alebo za zmes hladkej a celozrnnej. Cukor do cesta môže byť obyč kryštálový, alebo trstinový, ale aj vanilkový. Naopak cukor do jablkovej plnky môžete pokojne nahradiť aj medom, agávovým, či javorovým sirupom. K citrónu môžete prihodiť aj pomaranč, alebo ho ním úplne nahradiť. Ak nemáte vanilkový struk, pridajte do jabĺk vanilkový cukor, alebo vanilkový extrakt. Aj korenie v plnke môžete meniť podľa chuti a nálady. Nemáte doma škoricu? Tak ju vynechajte, alebo pridajte trochu zázvoru, drvených klinčekov... Dokonca, ak chcete zájsť ešte ďalej, vmiešajte do jabĺk za lyžicu broskyňovej marmelády. V podstate jediná ingrediencia, ktorá je pevnou skalou tohto receptu je MASLO. A prepáčte, ale prečo by ste chceli nahradiť maslo?! ;)
Trojuholníček zabalený v alobale vytiahla Miška hneď z príchodu. Macka dáme si kávu? No jasné a čo k malej šálke kávy? Kúsoček vynikajúceho jablčného pajája....jajajáj. To bola zase sladká bomba. Jemné chrumkavé a šťavnaté jabĺčka prikryté krehkou perinkou cestíčka. Jednoduché a pritom veľmi chutné.
OdpovedaťOdstrániťNádherný výtvor Miška - aj oči jedia.
No ty páni to je ale krásny a zjavne asi aj veľmi chutný koláč ... kieš by som vedela taký upiect aj ja ... si šikulka ... prídeš mi napiecť domou .. úplne vážne to myslím
OdpovedaťOdstrániť