Je čas poriadne to roztočiť! Med, škorica, orechy... A k tomu trocha tradície. ;) A upozornenie hneď na začiatku - toto nie je recept na marlenku. Kašlite na marlenku. Spravte si túto tortu. Nenechajte sa prehovárať.
My Slovania máme jednoznačne na Vianoce niečo rozrobené s medom. Rusi robia medovú tortu, Poliaci perník, Česi marlenku a nechcem byť namyslená, ale Slováci sú, neskromne povedané, profíci v oblasti medovníčkov. Sama som vášnivou milovníčkou medového krémeša. Med je skrátka fasa a ešte viac fasa je, keď ho schováte do koláča!
Hádajte, čo vám treba na medovú tortu?
170 g medu
100 g trstinového cukru
120 g masla
1 čl sódy bikarbóny
3 vajcia
štipka soli
Dužina z 1 vanilkového struku
1/2 čl škorice
460 g múky
Veľa ohováračov medovým a medovníkovým koláčom krivdí. Vraj sú zložité a zdĺhavé na prípravu a bla bla bla. Priznajte si, že ste leniví! A pritom to nie je žiadne kvantová fyzika. Med, cukor a maslo dajte do hrnca a na miernej teplote zohrievajte, kým sa všetko neskombinuje, nezačne bublať a kráááásne voňať. Varte, kým zmes neskaramelizuje (4-5 minút). Potom ju odstavte, pridajte sódu a nechajte chvíľočku stranou chladnúť. Zatiaľ v menšej nádobe rozšľahajte vajcia. Stačí len zľahka, žiadne komplikácie. Šetrite si ruky, čoskoro ich budete potrebovať v plnej sile. ;) Do mierne vychladnutej zmesi za stáleho miešania pomaly prilievajte vajcia a zašľahajte ich. Buď sa vám to podarí, alebo bude vaše odhodlanie nedostatočné a vajce sa vám v cukre uvarí. Takže radšej dobre miešajte. Keď sú vajcia bezpečne vmiešané, pridajte soľ a dužinu z vanilky. Múku so škoricou preosejte a asi 400 g hneď pridajte do misy k ostatným ingredienciám. Varechou spracujte lepkavé cesto. Nakoniec pridávajte po lyžiciach zvyšnú múku a už rukou ju vmieste do cesta. (Chcete vedieť o jednom vianočnom zázraku? Toto všetko sa dá spraviť aj s pomocou kuchynského robota. Takže ak máte dobrý, silný robot a hnetací hák, vaše ručičky sa vám poďakujú.) Hotové cesto by malo byť hladké, na dotyk len mierne lepkavé a krásne voňavé. Vytvarujte z neho guľu, šúľok, alebo iný škôlkársky geometrický tvar, ktorý budete schopní rozdeliť na presne 8 rovnakých častí. Ak chcete mať 100% istotu, môžete ich aj odvážiť. Každú časť vyvaľkajte medzi dvomi kusmi papiera na pečenie. Žiadna múka, bordel, nič. Čistá prácička. Z tohto množstva cesta vyjde 8 plátov s priemerom 18 cm. Keď cesto vyvaľkáte na hrúbku papiera (áno, dobre čítate. V niektorých miestach cezeň bude presvitať svetlo) odlepte vrchný papier na pečenie, priložte okrúhlu formu na pečenie, tanier, alebo čokoľvek s priemerom cca 18 cm a vykrojte kruh. Okrajky odložte bokom, plát cesta popichajte vidličkou a tak ako je na papieri ho položte na plech a pečte. Rúra musí byť predhriata, lebo ako hovorí moja milovaná kolegyňa a medová bohyňa Vierka, pečieme medové cesto a nie nejakú posr*nú fašírku. Takže 180°C a keďže cesto je extrémne tenučké, stačia 4 minútky. Pre istotu kontrolujte situáciu v rúre a ďaleko neodbiehajte. Upečený plát vyberte, stiahnite z neho papier a nechajte chladnúť. Papier môžete recyklovať. Nakoniec rozhoďte na plech s papierom odrezky zo všetkých ôsmich plátov a tiež ich upečte. Keď je všetko vychladnuté, naplníte si pláta super extra maximálne profesionálnym krémom. Smotanou... :D Na celú tortu budete potrebovať 800 g kyslej smotany (ja používam 18% z LIDL) a jedno karamelové Salko. Salko mierne nahrejte, aby sa dalo liať, napr. vo vodnom kúpeli. Na každý plát rozotrite smotanu, popolievajte Salkom a keď sa dopracujete k poslednému, vrchnému plátu, zmiešajte zvyšok smotany a Salka, vylejte zmes na tortu a rozotrite, nech to pekne posteká. V tejto chvíli to nebude žiadna kráska, ale na tom ešte popracujeme. Teraz ju nechajte aspoň 12 hodín odpočívať. Z 200 g zmäknutého masla, 250 g jemného plnotučného tvarohu a jedného vanilkového cukru vyšľahajte krém. Obtrite ním tortu, obsypte ju rozdrvenými zvyškami cesta, mletými orechmi. Zvládli ste to. Medová torta ako lusk! Ja som tú našu ozdobila záplavou psychadelických sviečok, lebo putovala na narodeninovú oslavu mojej sestry a švagra.
Žiadne komentáre
Zverejnenie komentára