V hlavnej úlohe: Cvikla

27.7.14

V hlavnej úlohe: Prokrastinácia. Tak by sa mal volať tento post... Ach, prečo si ja tieto nedeľné recepty nechávam vždy na poslednú chvíľu?! Všetky som pozbúchala len včera (to im však neubralo na kvalite ;)). Až nato, že celá kuchyňa vyzerala akoby tam prebehol texaský masaker motorovou pílou a že som si (znovu!) popálila ruku, dopadlo to celkom fajn. Tak čo to vlastne dnes pre vás mám? Ďalšiu vitamínovú bombu priamo zo zeme. :)



Ak tento blog sledujete už nejakú tú nedeľu, tak viete, čo teraz príde. Dlhý zoznam superlatívov! Tak aby som vás neunudila, vezmem to hupom.
Vitamíny: C - antioxidan + imunita, vitamíny skupiny B, vitamín E. Tento koktail krásy chráni bunky proti stresu a voľným radikálom, regeneruje ich.
Minerály: kremík, horčík, draslík, jód, meď a železo - favoritom je železo. Pomáha vám totiž vyčístiť krv, ozdraviť pečeň a produkovať viac červených krviniek. 
Zázračné účinky: Za cviklu sa vám poďakujú najmä vaše cievy. A ak vás bolia nôžky, tiež si dajte cviklu, pomôže s kŕčovými žilami a únavou. Vyplavuje z tela cholesterol a tak znižuje jeho hladinu v krvi. Úúúúžasne detoxikuje a 100 g má len 43 kalórií.
Výstraha: Okrem toho, že keď raz ochutnáte cviklu, nehorázne si ju obľúbite, tak vás tiež varujem, že by ste to nemali preháňať, 200 g čerstvej cvikly, alebo 100 ml čistej šťavy denne je tak akurát. ;)
A teraz sa poďme poriadne zac(v)ikliť.

1. Cviklová tarta s karamelizovanou cibuľkou a mozzarellou. Ako vám to znie? Začnite tým, že si vyberiete 250 g lístkového cesta a nechajte ho rozmraziť. Umyte a očistite 3-4 cvikly (pod veľkosti) a dve mrkvy, nakrájajte ich na asi 1 cm hrubé kolieska. Z 3 PL olivového oleja, 1 PL vínneho octu a byliniek podľa chuti (ja som použila čerstvú bazalku a oregano) spravte marinádu a zalejte ňou kolieska cvikly a mrkvy. Okoreňte a osoľte podľa chuti. Na kruhový plech, alebo panvicu vhodnú na pečenie pokvapkajte olivovým olejom, poukladajte na ňu kolieska a dajte piesť do rúry predhriatej na 200 °C na 30 minút (po 15 minútach kolieska otočte). Kým sa cvikla s mrkvou pečie, očistite 2 veľké cibule a 3 strúčiky cesnaku. Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a pomaly ju karamelizujte na troche masla. Keď je zlatavá, pridajte nakrájaný cesnak a ďalej opekajte, kým cibuľa nezhnedne. Mozzarellu si natrhajte na menšie kúsky a môžme skladať. Na upečenú cviklu rozotrite cibuľku, na to poukladajte kúsky mozzarelly a celé to prikryte lístkovým cestom. 



Cesto párkrát prepichnite, aby pary mali kade unikať a šup s tou nádherou do rúry na 20-25 minút. Po dopečení nechajte tartu aspoň 10 minút odpočinúť a potom ju preklopte na dosku alebo veľký tanier. Ja som dielo dokonala ešte trochou čerstvej vňate.


 2. Čokoládovo-cviklové muffiny. Verte mi, akokoľvek divná sa vám táto kombinácia zdá,keď ich vyskúšate, budete očarení. Sú to tie najčokoládovejšie a najšťavnatejšie  muffiny, aké kedy ochutnáte. Na jednu muffinovú formu (12 muffinou) vám bude stačiť jedna väčšia cvikla (cca 110 g), tú umyte a aj so šupkou varte 20 minút. Uvarenú cviklu schlaďte studenou vodou, ošúpte a rozmixujte na kašu. Vo väčšej miske rozpusťte nad parou 100 g kvalitnej čokolády (min. 70%), pridajte 0,4 dcl silného espressa, premiešajte, pridajte 85 g masla a keď je maslo tiež rozpustené, nechajte trošku vychladnúť. Zatiaľ si rozbite 2 vajcia a oddeľte bielka od žĺtkov. Z bielkov spravte tuhý sneh, žĺtky len trochu našľahajte. Do menšej misky si pripravte 60 g hladkej múky, 1 1/2 PL kvalitného holandského kakaa, 1 čl prášku do pečiva a všetko spolu dobre premiešajte. Nachystajte si svoj arzenál - čokoládovo-maslovú zmes, sneh, žĺtka, cviklovú kašu a suché ingrediencie. Do ešte teplej rozpustenej čokoládovo-maslovej hmoty pridajte žĺtka a ak budete šľahať naozaj poctivo, tak prejdete od fázy "Zgrcnutá kaša" až k fáze "Hladká a lesklá čoko hmota". Teraz pridajte cviklu, premiešajte, na rade je sneh a tu chcete byť nežní a láskaví a pomaly ho vmiesiť do cesta. Nakoniec pridajte suché ingrediencie. Cestom potom už klasicky plňte košíčky do 3/4 a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Hotové muffiny nechajte trochu vychladnúť a pred podávaním ich poprášte cukrom. 


                                                                                                                                                                                                                                                   3. A do tretice tu máme najľahší a aj najzdravší spôsob, ako sa natlačiť cviklou - jablkovo-cviklovo-mrkvový šalát. Jednoducho umyte a očistite jednu mrkvu, jednu cviklu a jedno jablko, nahrubo nastrúhajte, zalejte šťavou z jedného citróna, pridajte za hrsť orechov podľa chuti a ponuky a dajte si do nosa! ;) 




3 komentáre

  1. Pekny post aj cely blog. Inak ja som uplne zavisla na nakladanej cvikle bez zavarania. Uplne ako od mamy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mne uz tiez cvikla rasi, minule som zopar vytiahla a zjedla len tak,sladunke, uzasne. Miska, dakujem za inspiracie, velmi pekne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Opať som mala tú česť ochutnať jednu lakotku, ktorú mnohí len vidíte na obrázku. Miška mi ju poslala po synovi celkom čerstvo upečenú. Musím sa priznať, že cvikla nebola mojim favoritom dlhé roky. Vďaka Miške som ochutnala výbornú šťavu, na ktorú teraz nedám dopustiť. A teraz k receptu: Zahryznete do cviklovej torty a vaše chuťové poháriky od slasti začnú štrngať. Sladká chuť zeleniny jemne podfarbená takmer neutrálnou mozarellou s jemne nadýchaným lístkovým cestom, mňam:) Za tým malý pohár riedenej cviklovej šťavy a telo sa vám poďakuje.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS