Koláč. Hruškový. Hore nohami

29.10.14




Táto koláčo-torta vznikla ešte niekedy v prehistorických časoch. Nedala som ju sem, lebo to bolo to obdobie, kedy sa mi pokazila zrkadlovka a ešte som nebola zvyknutá na fotky, ktoré teraz robí. No veru, moja Canonica je už staršia dáma a má svoje vrtochy. Napríklad aj tento osobitý "vyšedivený" efekt a super-mega-extra citlivosť. A k tomu všetkému už nefunguje ani displej, takže sa pre istotu ani neviem pozrieť, čo som to vlastne vytvorila :D 

Ale nie o tom som dnes chcela. Dnes je totiž spešl deň! A našepkám vám, že torta by sa fest hodila! Pretože takto, nedisciplinovane, v strede týždňa, má narodeniny moja svokrička! Vek nejdem prezrádzať, stačí, že vám prezradím, že je v štádiu najväčšieho životného apetítu. A to čo sa jedla, práce, radostí aj zábavy týka. ;) A keďže viem, že pravidelne číta tieto moje výlevy, tak jej chcem aj tu, na internete, pred zrakmi všetkých vás, zablahoželať. Macinka, nech ti stále chutí! Jesť, žiť aj sa smiať, ty náš Anjel!

A teraz šupito presto, poďme na tú doluhlavovú/horenohovú tortu a môj podivný fotografictický materiál. Na linku si povyberajte:


240 ml olivového oleja
2 vajcia
šťavu a kôru z jedného citróna
1 čl nastrúhaného čerstvého zázvoru
200 g gréckeho jogurtu
200 g nerafinovaného cukru
250 g hladkej múky


Najprv si ale spravíme karamel. V malom hrnci rozpustite 200 g cukru (kryštálový, trstinový, aký chcete) v 120 ml vody. Nechajte sirup na miernom ohni vrieť, kým pena nezmení farbu na svetlohnedú. Vtedy karamel stiahnite z ohňa a vmiešajte 50 g masla a dužinu z jedného vanilkového struku. Dávajte pozor, bude vám to bublotať a kypieť, vy však miešajte ďalej a nakoniec to bude pekný, hladký karamelový "sósik".

Vo veľkej mise skombinujte olej, vajcia, citrónovú šťavu a kôru a zázvor. Pridajte jogurt a nakoniec cukor. Niekde bokom si zmiešajte múku s kypriacim práškom a potom ju vsypte do "mokrej" zmesi. Miešajte len kým sa nevytvorí hladké cesto.
Keď máte cesto aj karamel pripravený, už chýbajú len hruštičky. Mne stačili 3 väčšie hrušky rozkrojené na štvrtinky (samozrejme bez jadrovníka). Na dno tortovej formy vylejte karamel, naň poukladajte hrušky a tie opatrne zalejte cestom, strčte horenožca do rúry na cca 50 minút pri 180 °C. Po 50 minútach pichnite do stredu koláča špajdľu, ak ju vytiahnete čistú, ste hotoví. Nechajte koláč 15-20 minút chladnúť, nožom jemne oddeľte kraje od formy a vyklopte svoje dielo na veľký tanier, alebo tortový stojan. Dajte bacha, karamel môže byť stále dosť horúci. A keďže ja som megalomanka nenažraná, tak som si spravila ešte jednu dávku karamelu a tým som krásne každú kúsok torty polievala. No a takto, moji milí, vzniká dezert, ktorý hovorí "Som strašne zložitý, distingvovaný a na úrovni." aj keď v skutočnosti to až taký "pôrod" vôbec nebol... ;)










1 komentár

  1. Čo je úžasnejšie? Nádherný koláč, či tá gratulácia? Nuž, potešilo oboje. Ďakujem za prianie a chvály. A čítaním tých tvojich "výlevov", aj keď ja ich považujem za niečo iné, si zlepšujem náladu, čerpám pozitívnu energiu a hlavne prichádzam na iné myšlienky, najmä keď prídem z práce a celá moja rodina (včetne Teba) je niekde inde ako som ja. Tak len ďalej "výlevuj" a ja budem čítať, písať a zabávať sa. PS: A samozrejme ochutnávať:)

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS