DS no. 1 - Čokoládový koláč bez vajec, mlieka, masla a cukru

14.1.15

Dospela som k názoru, že piecť koláč v nedeľu je už mainstreamové. A keďže tento stereotyp, rovnako, ako všetky ostatné, vôbec neprospieva vývinu jedinca, rozhodla som sa zamiešať karty a zasvätiť tejto nádhernej činnosti iný deň. Po dlhom dumaní a neskoršom zúfalom zapojení trojčlenky som spravila konečné rozhodnutie. A tak vám s veľkou radosťou po dezertných vínach a dezertéroch predstavujem dezertné stredy na Just Dare to Cook (ďalej už len DS)! S malou dušičkou prehlasujem, že tento môj návrh nie je podložený žiadnym vedeckým výskumom. Našťastie podľa dlhodobého sledovania prieskumov verejnej mierny a počtu žien účastných na každoročných MDŽ akciách SMER-u má  z môjho pohľadu národ slovenský sklony uveriť skôr totálnym nonsensom, ako logickým faktom. A tak som presvedčená, že aj môj vynález - dezertné stredy - je odsúdený na úspech.

Aby ste nemohli protestovať, že vy ste pracujúci človek a na akési vypekanie v strede týždňa nemáte čas a ani chuť, mám pre vás závažný argument! Čo ak vám sľúbim, že poskytnem recepty na koláče jednoduché, rýchle a lahodné? Tak čo? Skúsite to so mnou? Dnes to bude skúšobná jazda...



Samozrejme, aby som vás zlanárila, vytiahnem zbraň zbraní - čokoládu! A tým nemyslím nejaký vyschnutý kakaový koláč, ku ktorému vypijete 0,5 litra mlieka. Toto je šťavnatá bomba! A nepotrebujete vajce, mlieko, maslo, dokonca ani cukor! Ale zato:

125 g hladkej múky
1/2 PL jedlej sódy
3 PL holandského kakaa
štipku soli
4 PL oleja
1 PL octu
1 väčší banán
150 ml studenej vody

Na začiatok zapnite rúru a nechajte ju vyhriať na 180 °C. Potom vymastite formu. A teraz cesto! Mám tip - aby ste toho zašpinili čo najmenej, odporúčam najprv si odvážiť múku vo väčšej mise a potom do nej už len postupne pridávať sódu, kakao a soľ. Premiešať. Do suchej zmesi spravte dve jamky. Do jednej dajte olej (rozpustený kokosový, olivovým, alebo aj slnečnicový) a do druhej ocot. Nakoniec to všetko zalejte banánom rozmixovaným s vodou, poriadne premieste metličkou na hladké cesto, hneď vylejte do formy a pečte 25 - 30 minút. Po dopečení by mal byť koláč mäkký a šťavnatý. Opatrne ho vyberte z formy a nechajte 10 - 15 minút vychladnúť na mriežke. Potom mu doprajte už len malú cukrovú posýpku, kus si odkrojte a užite si stredajší večer s bohovským koláčom po ruke! 

Poznámka: Ak nemáte doma banán, môžete použiť 60 g cukru. V tom prípade ale do cesta pridajte o 30 ml vody viac.


Tak ako? Vrátite sa budúcu stredu po ďalší extra jednoduchý koláčový recept? Hádam áno... 




16 komentárov

  1. Na tej poslednej foto z toho kolaca uplne mrem... :)) normalne ze sa donho len ponorit ako do bazena.. :) a uz nikdy nevyliezt... cokoladovy sen!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak,Miška na mňa myslela, ako takmer pri každom jej úžasnom výmysle. Koláčik prinesený mladými priamo do práce,tesne pred koncom 12 hodinovej šichty naozaj potešil. Ak vyzerá na zjedenie, tak mi verte, že na nič iné ani od vytiahnutia z rúry nečakal. Jemný, nadýchaný, čokoládový obláčik. Ja nemrem, lebo chcem ešte ochutnať ďalšie ľahké a rýchle vypekance z Miškinej kuchyne. Pochvala aj od kolegynky Evky a kolegu Miška - som sa podelila - rýchla bezplatná reklama :)). Vivat čokoláda , Vivat Miška!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmm tak ten bude přesně pro mě , slintám u fotek , takže o víkendu se peče

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moze to byt aj vo forme na srnci chrbat? Dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, tak som to skusil, cele zle, nema to ziadni chut, neviem kde sa stala chyba

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fuuuha, tak to je mi ľúto. Ešte môžete nahradiť banán 100 g cukru, ale to je jediná zmena, ktorú zvyknem v tomto recepte spraviť, ak doma nemám banány. Ak vám ani potom nebude chutiť, veľmi ma to mrzí. Dúfam, že kvôli tomu nezanevriete na Just Dare to Cook.

      Odstrániť
  6. žiaľ, súhlasím s komentárom vyššie - ani mne, ani mojej rodine to veľmi nechutilo. Možno kebyže som namiesto banána dala cukor... ale skúšať to už nebudem. Koláč bez vajec, bez mlieka, bez masla, bez cukru... a bez chuti. sorry

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Idealny kolacik pre niekoho ako ja - cize s alergiou na mlieko - bez mlieka a bez masla :-)

      Odstrániť
  7. Hned po precitani tohto receptu som nevahala a vyskusala ho, nahradila som banan cukrom , pretoze manzel je alergicky a hodila som tam za hrst mletych vlasskych orechov, uz len ta vona je super , makkucky, nadychany no jedna basen :) dakujem za tip a urcite to nieje posledny krat co som tento kolacik piekla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tento kolacik nas zachranil ked sme uz doma vazne nic nemali- vygooglila som kolac bez vajec, masla a mlieka (v mysli som si predstavila nejaky jednoduchy posuch)- a naslo mi to tvoj recept, ktory vyzeral az neuveritelne na to malo ingrediencii. Nemali sme ani banan, tak som dala len cukor s vodou (nabuduce asi pridam viac cukru). Vydaril sa super, dala som aj hrozienka a vlasske orechy (tie sme ako nahodou mali) a bola to lahoda. Piekol sa mi az 40 minut, ale moze to byt aj nasou starodavnou rurou a nadobou na pecenie. Vdaka za velmi za napad! Urcite pridavam do nasej kucharky oblubeneho pecenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja som nemala banán, ale nastruhali sme dve male jablka a jednu mrkvu. Navyse som do cesta zamiesala zopar cokoladovych kuskov a na top som dala vlasske orechy. Piekla som trochu dlhsie. Kolac je vyborny a da sa prisposobovat podla momentalnych domacich zasob :) Okrem toho, ked bol hotovy som ho potrela kokosovym olejom! Fantasticke!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Perfektný! :-) mierna úprava..zmiešala som do toho 100g kokosu a o 10 minút som dlhšie piekla :-) veľmi dobrý..vďaka

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ja som banan nahradila 80g kokosoveho cukru, pridala som nasekane orechy, miesto vody mlieko, na vrch poukladala cerstve jahody, maliny a cucoriedky. Mňamka za.100bodov....upecieme znova ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ja som banan nahradila 80g kokosoveho cukru, pridala som nasekane orechy, miesto vody mlieko, na vrch poukladala cerstve jahody, maliny a cucoriedky. Mňamka za.100bodov....upecieme znova ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Hmmm...ideme gratulovať...nekupujem darčeky, radšej napečem!..Vanilkové rožky má rád...nemám maslo! Mám banán, tak z lístkového dačo...nemám ani lístkové...(kto ho minul, keď pečem len ja?) Tak nič...niečo vygúglim...tak takto som sa dostala k tomuto receptu...))) Čo bolo treba, som mala, tiež pridala orechy a kúsky čokolády...a bolo! FAN TAS TIC KÉ
    Ps. Tiež som pridala kus cukru...má radšej sladké...

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS