Zeleninový vývar s kukuričnými knedlíkmi

7.1.15

Varovanie na začiatok: Už od včera mám nechutne depresívnu náladu, takže je dosť možné, že sa kus tej čiernej, lepkavej, zapáchajúcej hnusoty prilepil aj na nasledujúci článok. Za to sa vopred ospravedlňujem. Ak vás tento fakt odradil, tak sa prehupnite rovno k receptu. Ja sa neurazím. ;)

>> Vedela som, že budete čítať ďalej, vy zvedavníci, zvedaví! << 
Chytilo ma to včera, keď sa kvôli komplikáciám zrušil môj výlet do hlavného mesta. Ako terapeut amatér (ale totálne amatérsky amatér, taký, čo sa slovo "terapeut" ešte len teraz naučil) som zhodnotila, že liekom na moje znudené srdce bude výlet do Pešte. Zašla som až tak ďaleko, že som rezervovala ubytko, zmierila sa s upršanou predpoveďou, našla tri fajn reštiky v okolí... A potom, za plotom, ... Som to všetko zrušila, lebo môj frajer má skúškové a mal by sa učiť. A dá rozum, že sama nepôjdem. A tak tu teraz sedím, sopľavá, lebo som ešte aj chorá (ale aj smutne usmoklená), sŕkam horúcu polievku (o ktorej by mal byť tento článok, ale ako vidíte, asi ani tak veľmi nie) a premýšľam, čo by som spáchala. Nejaké dobrodružstvo! Žiada sa mi veľkomesta, kaviarní a krásnych budov, upravených starších dám a bradatých mladších pánov, chcelo by to oprášiť angličtinu a zasmiať sa, keď zistíme, že sme vlastne všetci Slováci a Česi. Bol by to taký reset. Kultúrny. Spoločenský. Kulinársky. Mávate aj vy takéto potreby? Neukojiteľné? Neutíchajúce? Chute na iné krajiny? Lebo poviem vám, akokoľvek feťácky to znie, ale nie je nič lepšie, ako prvýkrát ovonať nové mesto. Tak kto so mnou pôjde cez víkend na výlet? 




Chúďa polievka :D Mala byť hviezdou programu a nakoniec skončila len ako křoví pre môj výlev. Ale aj to sa stáva vo svete polievok a celkovo jedla. Niekedy sú len zástierkou pre niečo iné, lepšie, dôležitejšie. Konkrétne na túto kamuflážnu zeleninovú polievku budete potrebovať:

1 malú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
malý kúsok zázvoru
1 čili papričku
1 čl červenej papriky
1/2 čl drveného anízu
3-5 PL oleja
2 l zeleninového vývaru (poctivého domáceho, poprosím )
čerstvú petržlenovú vňať na servírovanie

Postup je jednoduchý, všetko od cibule po aníz očistite, nakrájajte na kúsky a buď rozmixujte, alebo v mažiari rozdrvte na pastu. Na rozpálenom oleji pastu osmažte, zalejte zeleninovým vývarom, prevarte a polievka je hotová. Samozrejme, v tejto fáze do nej môžete dať, čo sa vám zažiada. Nadrobno nakrájanú zeleninu, rezance, zemiaky, huby, dokonca aj zatrepať vajce. Ja som dnes mala chuť na obyčajné knedlíky. 50 g kukuričnej krupice + 50 g polohrubej múky + 50 g masla + 1 vajce + muškátový oriešok, soľ a korenie. Zmiešať, vytvarovať a hneď dať variť.  



Možno ste odo mňa čakali viac, nakoľko toto je môj prvý recept roku 2015. Ale poviem vám, keby aj bol tento blog v nasledujúcom roku plný podobných jednoduchých, lahodných a hlavne domáckych, nepreexponovaných receptov, budem úplne spokojná. 
Bon Apetit!

P.S. Misky sú zo SAShE >> al.ma

2 komentáre

  1. Miška, myslím si, že aj článok o tvojich pocitoch a strašnom rozpoložení celého človeka zaujal každého rovnako, ako polievka. Aj keď viac by sa hodila nejaká slzotvorná - cibuľačka ? Ja si myslím, že všetky mraky a chmáry na tvojej milej tvári rozoženú skvelé recepty, ktoré čoskoro pribudnú na túto stránku. Lebo okrem cestovania a spoznávania nových miest, krajín a ľudí v nich je tvojou láskou aj varenie a to ti dodá stratenú náladu a úsmev na tvári, tak sa do toho rýchlo pusť. PS: pevne verím, že tou láskou zostáva aj Tvoj láskovník a môj Ipi.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dnes som mala možnosť ochutnať túto dokonalú krásku. Jemnú a lahodnú , ľahučko pikantnú horúcu pollevočku vhodne dopĺnala chuť kukuričných knedličkov. Skvelý receptík. Priam vhodný na terajšie zimné, či sychravo-jesenné dni.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS