Narodeninová // DS-ková // Šľahačková streda!

16.6.15

Som človek. A ako taká mám niekedy chuť zrolovať sa do deky a zaspať na sto rokov. Dnes si ale vyberám možnosť numero due - ponoriť sa (aspoň jazykom) so krehkej, správne vychladenej rolády, ľahučkej ako pierko.


Dnes by som mala oslavovať to, že som o rok staršia. Ale ja som miesto toho proste len unavená. Dúfam, že to nie je známka starnutia, ale len PMS v kombinácii s tlakovou nížou. Každopádne táto roláda vám je taká pecka, že sa hodí na všetky možné príležitosti. A je taká jednoduchá, že to zvládne aj úplný amatér. 

Stačí ak doma nájde:
Bielky zo 6 vajec
300 g cukru
1 čl octu
1 PL limetkovej kôry
400 ml 33% smotany na šľahanie
1 vanilkový struk
2 PL práškového cukru
Ovocie podľa potreby a túžby

Bielky s lyžičkou octu šľahajte na stredných otáčkach, kým sa nevytvorí hustá biela pena. Do nej postupne pridávajte cukor zmiešaný s kôrou z limety. Keď už je všetok cukor tam, vytočte to na plný plyn a nechajte kuchynský robot vrčať aspoň 5 minút. Ak sa po piatich minútach vrátite k hustému, lesklému a hladkému snehu bez zvyškov zrniečok cukru, máte základ rolády! Vysteľte plech papierom na pečenie, rovnomerne naň rozotrite sneh a pečte v rúre vyhriatej na 160 °C 30-35 minút. Vyberte z rúry a nechajte takmer úplne vychladnúť. Keď je "penová piškóta" ešte vlažná, odstrihnite kus papiera na pečenie, položte ho na rovnú pracovnú dosku a vyklopte naň upečený plát snehu, potom z neho opatrne stiahnite papier na pečenie a prikrytý utierkou ho nechajte úplne vychladnúť. Zatiaľ očistite a pokrájajte ovocie. Smotanu šľahajte so Smeta-Fixom a dužinou z vanilkového lusku, pridajte 2 PL práškového cukru a vyšľahajte hladký krém.  Krém natrite na vychladnutý snehový plát, na to poukladajte ovocie. Ja som použila čerešne a maliny, pretože sú práve u nás v záhrade na návšteve. :) Nakoniec pomocou papiera, na ktorý ste penovú piškótu vyklopili, zarolujte roládu. 

Čo som vravela? Však je to jednoduché a rýchle?! Na všedný deň stačí už len posypať práškovým cukrom a máte pred sebou dezert ala tutti! Odporúčam konzumovať poriadne vychladenú s nohami vyloženými a úsmevom od ucha k uchu!
Ja som si ale dovolila moje dielko ešte trochu prizdobiť - 5 veeeeľmi štedrých kopcovitých lyžíc práškového cukru, šťava z limetky a jedna jediná malina. Poriadne vymiešať metličkou a je z toho nežná ružová cukrová poleva. Tou som poliala vrch rolády a na to poukladala ovocie. Ale to už obdivujte na fotkách. :)












P.S. Ďakujem mojej svokričke, že mi obetavo natrhala čerešne. Tie z najvyšších konárov. Viete? Tie najčervenšie a najšťavnatejšie. :) A k tomu prihodila aj za misku malín.

P.S.S. Ďakujem mojej mamulienke, ktorá v útrobách našej domácnosti vynašla v nejakej zapadnutej skrinke tento krásny veľký servírovací tanier. Keby nie jej, tak sa tu pozeráte na veľmi realistické a surové fotky krásnej nežnej roládky na veľkom čiernom plechu. :D

P.S.S.S. Nemám čas na blog. A dosť ma to serie!

P.S.S.S.S. Už nič... Len som vás chcela ponaťahovať. :D Majte sa krásne, mlsálci moji!

5 komentárov

  1. Hmm krása, hned bych si dala ke kávičce po obídku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Tak k popoludňajšej sieste pri kávičke je táto kráska priam stvorená! ;)

      Odstrániť
  2. všetko je nádherné Miška, vyzerá to nenormáááálne lákavo, takže v sobotu oberám čerešienky, zbieram malinky a možno naozaj posledné jahody a dáme v altánku túto krásavicu ako bodku za skvelým týždňom. PS: potom dám aj koment na chuťovku, teraz len slintám a predstavujem si aká bola fajná a hádžem do úst aspoň tie čerešne.....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. máš totálne neuveriteľne krásne fotky ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. Niekedy sa mi fakt podaria. :)

      Odstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS