DS - Jablkový koláč s posýpkou

7.10.15

Je streda večer a ja miesto toho, aby som sa chystala do práce po dvojdňovom výlete do Bratislavy, poctivo sedím za laptopom a spisujem pre vás tento recept, aby ste neboli ukrátení o svoj dezertný post, aj keď som sa doteraz vetroplašila vo svete. :) Tentokrát super jednoduchý vypekanec.


No... Až taká obeta to zase nie je. Spoločnosť mi robí pohár vína, Jessie Ware a kus jablkovej maškrty, ktorú si už vlastne môžete upiecť aj vy! 

Je sezóna, takže určite doma nájdete zo šesť pekných jabĺk. K tomu ešte prihodíme:
100 g múky
100 g jemných vločiek
50 g trstinového cukru
120 g veeeeľmi studeného masla
soľ a vodu

Aby jablká ešte viac zažiarili:
1 citrón
1 pomaranč
2 PL cukru
Škoricu, muškátový oriešok
1 PL škrobu

Aby to chrumkalo:
50 g mandľovej múky
50 g vločiek
50 g cukru
100 g masla
Štipku kardamonu

Neprevracajte očami. Ja viem, že zoznam sa vám zdá dlhý. Ak ste nepoučiteľní lenivci, tak mám pre vás recept aj na úúúplne jednoduchý papl páj. Ale ak  máte chuť trochu sa zabaviť, postup je nasledujúci.
Múku, jemné vločky, trstinový cukor a štipku soli zmiešajte vo väčšej mise. Pridajte nastrúhané maslo a prstami ho vmasírujte do suchej zmesi. Keď sa vaše dielo tvári ako hrubá strúhanka, pridajte lyžicu (možno dve) studenej vody. Cesto sa začne pod vašimi dlaňami spájať. Pridávajte po troške vody, až sa z hmoty bude dať vytvarovať kompaktná hrudka. Presypte cesto do formy (21cm, na dne papier na pečenie) a prstami roztlačte cesto v rovnomernej vrstve na dno aj po stranách formy. Odložte formu do chladničky. 
Očistite 6 väčších jabĺk a nakrájajte ich na tenké plátky. Prilejte k nim šťavu z citróna a pridajte aj kôru z pomaranča, cukor, škoricu a muškátový oriešok. Všetko poprášte škrobom a poriadne premiešajte. 
V ďalšej mise skombinujte mandľovú múku, vločky, cukor, kardamon a maslo. Prstami vytvorte mrveničku. 
Do vychladnutej formy s cestom naukladajte jabĺčka, zakryte ich posýpkou a pečte v rúre predhriatej na 175°C 20-25 minút. Dozlatova upečený koláč nechajte úplne vychladnúť, vysloboďte ho z formy a odkrojte si poriadny kus ku káve!

Tip: Ak sa vám bude zdať, že sa koláč zvrchu príliš pripeká, jednoducho ho prikryte alobalom a znížte teplotu na 160°C. Na jednej strane to zabráni spečeniu posýpky a na druhej strane sa lepšie prepečú jabĺčka.







Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS