Zaváraninová sezóna sa pomaly blíži do finále. V našej rodine je to tradícia - zavárať. Už keď sme so sestrou chodili na prázdniny ku starkej, vyfasovali sme 7-decáky, lavór uhoriek a pekne sme ich do tých pohárov ukladali, ako vojačikov. Každý rok sa snažím vyskúšať niečo nové. Tentokrát to bolo Nashi želé a morušové chutney. Sú však lásky na život a na smrť. A jednou takou je aj maminkina papriková nátierka. Ako deti sme ju milovali a pred pár rokmi som si od maminky vypýtala recept, trochu ho upgrade-la a závislácka papriková nátierka bola na svete. Ak chcete tiež podľahnúť, bežte na trh, alebo do obchodu po:
3 kg červenej papriky (kápie)
2 kg paradajok (odporúčam domáce, mäsité)
1 kg cibule
1 hlávku cesnaku
2 čili papričky
2 PL paradajkovej pasty
2 dcl octu
4 dcl olivového oleja
4 PL trstinového cukru
2 PL morskej soli
Papriku, paradajky, cibuľa, cesnak a čili papričky nameľte, rozmixujte alebo iným spôsobom spracujte na hladkú zmes. Pridajte všetky ostatné ingrediencie a postavte ten obrovský hrniec na šporák. Keď vám pomazánka začne vrieť, znížte teplotu na stredne nízku a varte odkryté aspoň 2 hodiny. Po 2 hodinkách by sa mala väčšina vody vypariť a pomazámka sa zredukovať na správnu hustotu. Vtedy ešte horúcu pomazánku nalejte do pohárikov, ktoré hneď zatvárajte. Nakoniec všetko sterilizujte pri 90 °C asi 5 minút.
Žiadne komentáre
Zverejnenie komentára