Brownies cheesecake

20.3.21

 Dala som sa v marci na Whole30. To je vám taký stravovací program, z ktorého miestami dostávam záchvaty zúfalstva. Aj si poplačem, ale nie dlho, lebo plač vyčerpáva a ja veru vďaka tejto "dietke" nemám veľa energie nazvyš. Išlo by mi to lepšie a ľahšie, keby sa naplno neprejavila moja samotrýzniteľská povaha. Napríklad mi z toľkého blúznenia o jedle, ktoré aktuálne nemôžem jesť, vzkrsol v hlave recept na dokonalú kombináciu. Snúbi sa v nej všetko - sladký, lepkavý a extra čokoládový brownies, rozprávkovo jemný a naozaj plnotučný cheesecake, zamatovo lesklá ganache... A okrem toho lepok, laktóza a more cukru, ktoré si
( Prečo, Miša? Prečo!?) dobrovoľne na 30 dní odopieram.

Brownies a cheesecake sú u nás doma už taká overená klasika. Môj brownies plný orieškov s poriadnou dávkou ganache na vrchu nesmie chýbať na žiadnej oslave. A maminkin cheesecake s redukciou z lesného ovocia sa istý čas držal na vrchole našich preferencií pri výbere nedeľného dezertu. Nejdeme si nahovárať, že sme vymysleli teplú vodu - na internete nájdete stovky receptov na oba tieto koláče. Môj má však jednu super výhodu, obe vrstvy - ako brownies, tak aj tvarohovú časť, môžete upiecť aj samostatne, alebo v rôznych chuťových variáciách. A to už sa oplatí, zabiť jednou ranou, hneď minimálne tri muchy. O tom ako na to vám napíšem v závere v Tipoch.
Ingrediencie, ktoré vám sem spíšem vystačia na bežne dostupnú tortovú formu s priemerom 24-26cm.

Brownies:
100g horkej čokolády
100g mliečnej čokolády
150g masla
125g cukru
2 veľké vajcia
50g hladkej múky
2g soli
2g kypriaceho prášku
50g celých lieskovcov

Cheesecake:
400g cream cheese (čerstvý syr, bežne nájdete v Lidl aj Kauflande)
250g jemného plnotučného tvarohu
200g kyslej smotany, minimálne 16%
200g bielej čokolády
100g cukru
4 vajcia
110g Oreo keksíkov

Ganache:
100g horkej čokolády
100g smotany na šľahanie 33%

Skôr než sa pustíme do pečenia, pri každom jednom cheesecaku je dôležité, aby boli všetky ingrediencie izbovej teploty, preto si ich vyložte z chladničky aspoň hodinu pred prípravou. A už ideme nato. Rúru si predhrejte na 170°C. Formu vysteľte papierom na pečenie. Primárne dno, ale ja si pre istotu vždy poistím aj strany - z papiera na pečenie nastrihám pásy, steny formy potriem maslom a vysteliem ich pásmi papiera.  Obe čokošky a maslo spolu roztopte. Či už vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke, to nechám na vás. Roztopenú čokoládu nechajte mierne vychladnúť. Zatiaľ si do menšej misky pripravte múku s práškom do pečiva a soľou, aby ste ju mali po ruke. V druhej veľkej mise šľahajte vajcia s cukrom. Keď vznikne svetlá, nadýchaná vajíčková pena, zašľahajte do nej na dvakrát ešte stále trochu teplú čokošku s maslom. Nakoniec pridajte sypkú zmes. Cesto nakoniec dôkladne premiešajte aj ručne. aby ste zapracovali všetku múku a vylejte ho do formy. Vrch zasypte lieskovcami a pečte 30 - 35 minút. Po dopečení brownies vyberte z rúry, teplotu prestavte na 130°C a dajte sa do prípravy cheesecakovej časti. Bielu čokoládu roztopte. Vo veľkej mise skombinujte nátierku z čerstvého syra, kyslú smotanu, tvaroh a cukor. Dôkladne prešľahajte ručným šľahačom, alebo v robote s nadstavcom na miešanie (nie metličkou!). Následne po jednom zašľahajte vajíčka a úplne nakoniec prilejte roztopenú bielu čokoládu. Vznikne hladká, takmer tekutá plnka. Ešte primiešajte podrvené keksíky a môžete celú plnku vyliať na brownies. Pekne ju urovnajte, pokojne s formou párkrát tresnite o linku a šup do rúry. Pečte hodinu, alebo kým kraje nebudú ružovo hnedé a upečené, ale stred sa bude ešte jemne triasť. Upečený koláč nechajte vychladnúť, vyberte ho z formy a ostáva už len konečná bodka - zamatová ganache. Zase raz roztopte čokošku a do ešte teplej čokolády prilejte studenú šľahačku. Miešajte metličkou, kým sa nespoja. Ganache natrite na koláčik a môžete ho posypať kúskami keksíkov, alebo orieškami, či ozdobiť ovocím.
Poviem vám tajomstvo - ja som neodolala a kúsoček som ochutnala. Dobre sa mi to zrodilo v tej mojej hlave. Strašne je to dobré. Už sa neviem dočkať, kedy bude koniec tejto mojej pokusnej očistnej kúre a budem si môcť bez výčitiek zmľasnúť na dobrotkách. Zatiaľ pečte a užívajte si túto lakocinku aspoň vy.

Tip:
  • Ako som písala v úvode, recept na brownies aj cheesecake sa dá zrecyklovať. Ak spravíte dvojitú dávku cesta na brownies, prihodíte kopu orieškov, alebo mrazených malín a upečiete na plechu 30x40cm 45 minút na 170°C, rozhodne si pochutíte. Tvarohovú zmes na plnku zase môžete použiť pri príprave akéhokoľvek cheesecaku. Nechce sa vám na spodok piecť brownies? Nahraďte ho rozmixovanými keksami s maslom, natlačte ich na dno formy, vylejte plnku a upečte. Rovnako miesto Oreo keksíkov môžete pridať napríklad kúsky čokolády, strúhaný kokos, sušené ovocie, alebo upiecť bez príchute a naopak vyšantiť sa na vrchu - redukciou z ovocia, slaným karamelom, alebo citrónovým krémom.
  • Cheesecake tiež môžete upiecť na plechu a pokrájať na malé rezy. Túto možnosť iste uvítate najmä pri oslavách v práci, kedy je torta dosť nešikovná. Množstvo surovín aj postup ostáva rovnaký, len doba pečenia sa skráti. Brownies vrstva je hotová za asi 20 minút a celý cheesecake sa potom dopeká na 120°C 45 minút.

1 komentár

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS