Fialové pufky a.k.a. Čučoriedkové craquelin

24.2.21

 Tento dezert má toľko mien a prezývok a aliasov, že podľa názvu často človek ani nevie identifikovať o čo ide. Francúzske veterníky, profiterolky, cream puffs, odpaľované guľky a verím, že ešte aspoň päť ďalších. Originálny názov je choux au craquelin a ide o francúzsku klasiku z odpaľovaného cesta s chrumkavou cukrovou vrstvu na vrchu.
Pre mnohých je odpaľované cesto trošku strašiak. Ale viete čo? Netreba sa toho báť. Jednoducho to len vyskúšajte. A uvidíte, že budete veľmi príjemne prekvapení svojou šikovnosťou. U nás sa odpaľované cesto stalo malou závislosťou najmä u chlapcov. Svokor aj Filip milujú malé profiterolky plnené mascarpone krémom. Volajú ich závislácke guličky, pýtajú ich pri každej príležitosti a je im jedno, či sú všetky rovnako veľké, popraskané, či pekne úhľadne guľaté. Lebo ide predsa o chuť! Tak prekonajte strach, vyhrňte rukávy a bez obáv sa do toho pustite.


Ako prvú vyčaríme plnku, lebo tá nám musí cez noc postáť v chladničke. 
80g čučoriedkového pyré
100g bielej čokolády
100g mascarpone
4g želatíny + 2-3PL vody
250ml 33% smotany na šľahanie
20g vanilkový cukor

Ja mám v mrazničke vždy zásobu takých tých prťavých slovenských lesných čučoriedok, ktoré vám zafarbia na kompletku celé ústa, zuby aj prsty. To je, prosím pekne, známka kvality. Balím ich po 250g do pixličiek a ukladám na horšie časy do mrazu. Čiže varím vždy celú tú pixličku. Na začiatku k nim do hrnca pridám asi 50ml vody, aby sa začali pekne spúšťať a varím na miernej teplote, kým nevrú. Rozmixujem, precedím a voila - farebný základ, čučoriedkové pyré, je na svete. Áno, áno, potrebujeme len 80g, ale ja si toto pyré odkladám do chladničky a pridávam ráno do jogurtu, alebo kaše, alebo ho švihnem do smoothie. Je to lepšie ako mimo sezóny kupovať  tie kanadské ozruty bez chuti.
V malej mištičke zmiešajte želatínu s vodou a nechajte napučať. Zatiaľ si do kastrólika nalejte šľahačku s vanilkovým cukrom a do väčšej misky nalámte čokošku, pridajte mascarpone aj čučoriedkové pyré. Šľahačku priveďte tesne pod bod varu a zalejte ňou čokošku s mascarpone, prihoďte aj želatínu a ponorným mixérom rozmixujte. Základ je, aby sa vám želatína pekne rozpustila v celej zmesi. Takto pripravenú plnku zakryte a odložte na noc do chladničky.

Na odpaľované cesto budete potrebovať:
50ml vody
50ml plnotučného mliečka
50g masla
60g hladkej múky
1čl cukru
soľ
2 veľké vajcia
50g masla
50g trstinového cukru
50g hladkej múky

Všetky suroviny by mali byť izbovej teploty, takže si ich nezabudnite pripraviť pár hodín dopredu. Dávka je menšia - na cca 20 drobnejších pufiek, čiže dva plechy. Aby som vám z pliec sňala stres z mrhania surovinami, ak by sa náááááhodou niečo pri vašom prvom pokuse o odpaľované cesto pototo. Najprv cukrové cesto, ktoré nám bude neskôr chrumkať pod zúbkami: 50g zmäknutého masla a 50g trstinového cukru spolu vymiešajte. Ak sa vám chce špiniť ručný šľahač, môžete ich dokonca kus spolu šľahnúť. Keď sa pekne spoja, pridajte 50g múky a vypracujte hmotu. Tú vyvaľkajte medzi dvomi papiermi na pečenie. Úprimne, cesta je tak málo, že vám bude stačiť jeden väčší, preložený na polovicu. Vyvaľkajte na hrúbku cca 2mm a odložte do chladničky stuhnúť. Za ten čas v menšom kastróliku skombinujte mliečko, vodu, cukor, maslo a štipku soli a priveďte zmes do varu. Miešajte, aby sa maslo pekne roztopilo. Znížte teplotu a prisypte múku. Niekto preosieva, ja vždy capnem na hulváta. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie pekne spoja a nebudete vidieť žiadne hrudky múky. Znovu mierne zvýšte teplotu a za stáleho miešania varte cca 3 minúty. Cesto bude lesklé, kompaktné, bude sa úplne odlepovať od stien a na dne hrnca sa vám objaví tenučká vrstva "pripáleného cesta". Práve ste odpálili cesto! Celé ho dajte do misy robota a nechajte trochu vychladnúť. Zatiaľ zapnite rúru na 200°C a pripravte si dva plechy s papierom na pečenie. Ak chcete, môžete si na papier predkresliť kruhy s priemerom asi 3cm, nechajte medzi nimi aspoň 5cm rozostupy. Tak budete mať šancu nastriekať čo najuniformnejšie kôpky cesta. Po 5 minútach by malo byť cesto dostatočne vychladnuté a môžete do neho postupne po jednom zašľahať vajíčka. Hotové cesto bude lesklé, hladké a bude sa ťahať. Dajte ho do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a striekajte rovnomerné kôpky na papier na pečenie. Z chladničky vyberte cukrové cesto, vykrajujte z neho malé krúžky - s priemerom približne rovnakým, ako ste striekali kôpky odpaľovaného cesta. Krúžky poukladajte na odpaľované cesto a šup do rúry. Pečte 20 minút, po dopečení dvere rúry mierne pootvorte (ja zvyknem spraviť len malú škáročku varechou) a nechajte pol hodinu až hodinu v teplej rúre.


Keď máte svoju mini armádu pufiek vychladnutú, stačí už len vyšľahať krém a môžete plniť. Plnku tak ako je z chladničky len drcnite do robota a metličkou vyšľahajte nadýchanú penu, ktorá však bude pevne držať tvar. Naplňte ňou cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou. Plniť môžete buď zospodu, cez malú dierku, ktorú spravíte napríklad ostrím nožíkom. Alebo zrežete vrch a odhalí sa vám krásna vypečená bublinka, do ktorej nastriekate plnku a prikryjete chrumkavým klobúčikom. Tak či tak, chutiť budú rovnako famózne. 

Tip:
  • ak doma nemáte čučoriedky, ale odložili ste si z letných zásob maliny, či jahody, môžete si plnku spraviť aj z nich



Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS