V hlavnej úlohe: Paradajky

4.8.14

Posledných pár dní bolo dosť na prd. Odpustite mi môj slovník, ale preležať 24 hodín v posteli, s teplotami, kŕčmi v bruchu a totálnou neschopnosťou čokoľvek skonzumovať, som v pláne nemala. Takže teraz je pondelok, cítim sa dosť úboho, pijem svoj bylinkový čaj a píšem včerajší, nedeľný post... Zato sa vám všetkým ospravedlňujem. Toto však nemá byť o mne, ale o paradajkách, tak poďme na to. ;)


Pôvodom sú paradajky ovocie, ale keďže za ovocie sa v čase, keď ich Američania začali na lodiach dovážať do Európy, neplatilo clo, tak ich múdri, peňazí chtiví ľudia elegantne presunuli do kategórie zeleniny, ktorá spoplatnená bola. Preto ich väčšina z nás, až do tej osudnej hodiny biológie, považuje za zeleninu.
Pestovať ich môžeme v rozmanitých  tvaroch a farbách, od klasických červených cez žlté a oranžové až po zelené, či fialové. Všetky majú takmer rovnaké zloženie - z vitamínov sú to A, B1, B2 a B6, C a E. Ich množstvo v jednej veľkej zrelej paradajke uspokojí vašu dennú potrebu týchto vitamínov! Okrem toho sú plné minerálov a stopových prvkov ako napr. draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok a železo. V kombináciami s kyselinami v paradajkách ulahodíte najmä svojej pleti a tiež sa povráva, že "spomaľujú" starnutie (podporujú regeneráciu a tvorbu nových buniek). Pre tých, ktorí nechcú byť len krásni, ale aj zdraví mám dobrú správu - paradajky pôsobia ako prevencia pred srdcovocievnymi ochoreniami a znižujú riziko infarktu, bojujú proti rakovine, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pomocou olejov bohatých na nenasýtené mastné kyseliny (nachádzajú sa v semenách) pomáhajú s vylučovaním cholesterolu z organizmu. 


Aj keď som na začiatku napísala, že paradajky môžu mať rôzne farby, je rozdiel medzi zelenou paradajkou, ktorá MÁ byť zelená a nedozretou červenou paradajkou. Zrelé paradajky sú síce plné skvelých benefitov, ale nezrelé sú pre nás jedovaté a podľa množstva, ktoré zjete môžu spôsobiť nevoľnosť, malátnosť až smrteľnú otravu. Takže ak chcete návštevu prekvapiť krásnym, farebným paradajkovým šalátom z vlastnej záhradky, kúpte si na jar priesady paradajok, ktoré majú byť po dozretí zelené. Nechceme predsa niekoho otráviť... To by už k vám asi na návštevu neprišli. ;)

Nakoľko ma prevalcovala brušná chrípka, tak mám pre vás len dva recepty. Čo je podľa mňa voči paradajkám dosť nefair, takže sa budem snažiť na blog ešte pár paradajkových skvostov pridať ;)


1. Paradajková polievka je asi jedno z najobľúbenejších detských jedál. Je sladká, hustá a keď sú v nej ešte aj písmenká, tak je to tutovka. Viete ale, že sa dá pripraviť aj inak ako z pretlaku? Budete potrebovať 400 g čerstvých paradajok, prekrojených na polovicu. Uložte ich na plech rezom hore, posypte 1 PL trstinového cukru, 1 čl soli, pokropte 1 PL kvalitnej sójovej omáčky a pečte ich 30 minút pri 180 °C. Zatiaľ si nakrájajte jednu veľkú cibuľu na väčšie kocky a na troche olivového oleja ju pri malom ohni restujte do sklovita. Potom pridajte 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a ďalej spolu restujte, kým cibuľka neskaramelizuje. Pridajte upečené paradajky, 2 PL paradajkovej pasty, trochu čerstvého mletého čierneho korenia na dochutenie a liter silného zeleninového vývaru. Priveďte do varu, nechajte bublotať cca 5 minút. Hotovú polievku rozmixujte, ak vás otravujú malé kúsky kože z paradajok, tak ju aj prepasírujte a nechajte trochu vychladnúť. Samozrejme, že stačí, ak si do polievočky syr len nastrúhate, ale čo takto chrumkavý, zapečený syrový toast? Natrite si dva krajce chleba z oboch strán trochou masla, na jeden kracej nastúhajte kôpku vášho obľúbeného syra, pridajte trochu sušenej bazalky, prikryte druhým krajcom a opekajte na rozpálenej panvici z každej strany do zlatavo-chrumkava. Potom už stačí len kvapka smotany do polievky a dospelácka paradajková polievka je na svete.


2. Druhý recept je tiež paradajková odrhovačka - pizza. Ale aká! Toto je také 2in1. Najprv si musíte spraviť indický chlieb - naan (teda, ak ho nechcete robiť doma, tak si ho pokojne kúpte, ale čerstvé a domáce je vždy lepšie ako kupované ;)) Začnite kváskom. Do 0,5 dcl teplej vody pridajte 1/2 PL cukru a 1 čl sušených kvasiniek a odložte na teplé miesto (ja si väčšinou zapnem rúru, nech sa predhrieva na pečenie a kvások položím na sporák). Vo veľkej miske zmiešajte 125 g hladkej múky, 120 g celozrnnej ražnej múky, 1 čl prášku do pečiva, 1/2 čl jedlej sódy a 1/2 čl soli. Do hotového kvásku pridajte 90 ml teplého mlieka a 120 g kyslej smotany (čím viac tuku tým lepšie, 18% je super), kváskovú zmes vylejte do múkovej a mieste hladké cesto. Môžete použiť mixér s hnetacím hákom alebo do toho vložte trochu živočíšna a mieste ručne, každopádne sledujte konzistenciu cesta. Možno budete musieť pridať trochu múky, alebo teplého mlieka. Voňavú kváskovú guľu potom uložte na teplé miesto a nechajte aspoň hodinku kysnúť. Po hodine cesto rozdeľte na 6 častí, každú samostatne rozvaľkajte na podlhovastú placku, potrite z oboch strán maslom a pečte na horúcej panvici cca 2 minúty z každej strany. Naan je veľmi vďačný "polotovar". Pokojne ho môžete zabaliť do nepriedušného vrecka a odložiť do mrazničky na horšie časy. Tiež ho môžete  podávať ako prílohu z omáčkam, alebo ho nakrájať na menšie kúsky, nasucho upiecť v rúre a podávať s dipom, či nátierkou, alebo si spravte pizzu. Dva strúčiky cesnaku nakrájajte na márne kúsky, zalejte ich 0,5 olivového oleja a potrite touto zmesou naan, na to poukladajte plátky mozzarelly, polovičky paradajok a listy bazalky, osoľte a okoreňte a pečte pri 180 °C 10-15 minút. Po vybratí z rúry nechajte pizzu aspoň 10 minút odstáť a potom sa do nej pokojne pustite. ;)




1 komentár

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS