DS - Tvarohový mrežovník

15.7.15

Asi nastala bohovsky dobrá konštelácia hviezd, alebo čo, ale v jednom momente sa u nás doma vyskytli domáce čučoriedky z trhu, pol kila plnotučného tvarohu z minimliekarne a prázdna kuchyňa. Samozrejme, že som využila situáciu. Samozrejme, že som upiekla koláč. Samozrejme, že je božský!


Moja kolegyňa mi posledné tri týždne nosí do práce voňavý, plnotučný, poctivo pripravený kontrabant - produkty dudinskej minimliekarne. Tak si pekne fičím na tvaroháčikoch, jogurtových nápojoch, vŕzgajúcom syre a tak celkovo, pestujem si zdravú črevnú mikroflóru. Prvé pol kilečko tvarohu zmizlo než by ste stihli povedať pasterizácia a tak som sa na druhýkrát poučila a objednala rovno kilo. A keď som sa ocitla sama doma, v tichom byte za jemných zvukov ventilátora, s chladničkou plnou domáceho ovocia, premohla ma potreba upiecť si kamoša, ktorý ma poteší v mojej samote. Mreživník je totálna klasika. Náš recept máme z asi desať rokov starého vydania časopisu Život. Stránka, ktorú si z neho maminka pred rokmi vytrhla, je už dosť vyblednutá, sem tam sa na nej nájde vzorka ingrediencií, alebo rovno zaschnutý kus cesta, ale to je podľa mňa len dôkaz, že je tento koláč u nás veľmi obľúbený. A môže byť aj u vás...

Stačí ak doma nájdete:
400 g hladkej múky
100 g práškového cukru
1 čl škorice
štipku soli
200 g masla
1 vajce
500 ml mlieka
1 vanilkový lusk
1 PL cukru
3 hodné PL Zlatého Klasu
250 g tvarohu
1 citrón

Viem, že zoznam sa zdá pridlhý na rýchly a jednoduchý koláč, ale ruku na srdce, kto z vás nemá doma múku, vajcia a mlieko, tak by sa mali zamyslieť nad svojim životom (alebo aspoň zásobovacou disciplínou :D). Takže keď nazhŕňate všetko na kopu, môžete začať. Skombinujte múku, cukor, škoricu, kypriaci prášok a soľ. Pridajte zmäknuté maslo a pretrepané vajce a vypracujte hladké cesto. To rozdeľte na tri časti - dve rovnako veľké, jednu o kúsok menšiu. Zabaľte do fólie a odložte na pol hodinku do chladničky. 400 ml mlieka, cukor a dužinu z vanilkového struku dajte do malého hrnca a na strednej teplote priveďte až pod bod varu. Do ostatného deci mlieka zamiešajte zlatý klas a túto zmes vylejte do horúceho mlieka. Za stáleho miešania varte, až kým nevznikne hustý krém. Blahoželám, uvarili ste vanilkový puding! Keď vychladne, pridajte do neho tvaroh, kôru z celého citróna a vyšľahajte krém/plnku. Ak je potrebné, pridajte ešte cukor. Dve väčšie časti cesta rozvaľkajte na veľkosť vašej formy. Prvou vrstvou cesta vysteľte vymastený a pomúčený plech. Nasledovne vylejte do formy plnku, na ktorú môžete položiť druhý plát cesta. Od malička si pamätám, že v tomto štádiu ma maminka vždy poslala do komory po pohár domáceho ríbezľového lekváru. A ak sa u vás doma tiež nájde nejaký fajný, pikantný lekvárik, potrite ním druhú vrstvu cesta. Ja sa nejdem na nič hrať. Ja som komplikatérka komplikatívna a preto som si narýchlo vyrobila čerstvú čučoriedkovú marmeládu. Ak si trúfate, tak stačí na panvici zmiešať 400 g čučoriedok, 100 g trstinového cukru, šťavu z celého citróna, deci červeného vínka a hrsť nasekanej mäty. Čučoriedky som trochu popučila "pučičom" na zemiakovú kašu, aby pekne pustili šťavu. A potom už len varila Mišička, varila, kým čučoriedky nerozvarila, dala dole z ohňa, za občasného miešania nechala marmeládu vychladnúť a nakoniec ju ešte letnú rozotrela na  druhú vrstvu cesta na koláč. Už ostala len tretia tretina cesta a tú stačí vyvaľkať, pokrájať na pásiky a pohrať sa s mriežkou. Bez nej by to bol len bohapustý koláč a nie náš milovaný mrežovník. Pripravený koláč pečieme na 180 °C pol hodinu až 40 minút. Na záver nechajte trochu vychladnúť a poprášte cukrom. 






2 komentáre

  1. tak opäť - chutný kúsoček prinesený do práce, tesne pred koncom smeny potešil mňa aj dvoch kolegov. Príjemné a lahodné osvieženie po teplom pracovnom dni. Čučoriedkový lekvárik bol skvelým doplnením chutí tohto tvojho kamoša "Mrežovníka - milovníka". Dúfam, že máš v zálohe aj viac takýchto kamošov a teším sa na ich spoznávanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mam otazocku 😊 velkost a hlbka formy? To je moja nocna mora ze sa mi plnka nezmesti 😃

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS