Odkedy som na maródke, mám záľubu v študovaní letákov. Ja viem... Stará mama Miša je zo mňa :D ALE! Vďaka tomu vznikol cheesecake taký jemný, krémový a lahodný, že u nás zmizol za tri hodiny. Takže odporúčam vám smer LIDL, kde tento týždeň zoženiete 500g tvarohu aj 500 g mascarpone v akcii za super cenu! (Nie, tento článok nesponzoruje LIDL. Kiežby...)
Okrem tvarohu a mascarpone si na nákupný zoznam rovno napíšte:
225 g balenie Neo sušienok (tiež nájdete v Lidl)
2 PL trstinového cukru
60 g masla
100 g kryštálového cukru
100 g trstinového cukru
4 veľké vajíčka
1 bio citrón
soľ
1 1/2 PL škrobu
Keď recept vyžaduje všľahanie vajec do tvarohu, je potrebné, aby boli všetky ingrediencie rovnakej - izbovej teploty. Tak sa vám plnka na 100% nezgrcne. Takže najprv vyberte na linku tvaroh, mascarpone aj vajíčka a kým sa vám "zohrejú", pripravíte si spodnú - keksíkovú vrstvu. Sušienky rozmixujte, alebo rozmrvte. Pridajte cukor, rozpustené maslo a premiešajte. Zmes vysypte do formy a vtlačte na dno rovnomernú vrstvu. Takto pripravený základ vášho koláča putuje do rúry. Pečte ho 7 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po dopečení korpus vyberte a nechajte trochu chladnúť a teplotu rúry znížte na 155 °C. Zatiaľ vo veľkej mise rozšľahajte 500 g tvarohu, pridajte cukor a znovu šľahajte. Tvaroh bude postupne meniť konzistenciu a rednúť, ale ničoho sa nebojte. Nasledujú vajíčka. Pridávajte ich postupne a medzi každým vajíčkom zmes poriadne rozšľahajte. Po 4 vajci pridajte kôru z celého citrón, štipku soli a škrob (ja používam zemiakový). Nakoniec prichádza na rad celých 500 g mascarpone. Čaká vás posledné poriadne šľahanie. A keď máte hotový hladký, napenený krém, vylejte ho do pripraveného korpusu. Posledný trik na dokonalý cheesecake spočíva v pečení vo vodnom kúpeli. Formu na pečenie poriadne obaľte alobalom a vložte ju do väčšieho hlbokého plechu. Do toho nalejte horúcu vodu. Stačí do polovice formy s cheesecakom. Túto zostavu vložte do rúry a časovač nastavte na 80 minút. Voda bude počas pečenia pomaly vrieť a tvarohovo-vaječná zmes sa zmení na jemný, krehký krém. Po dopečení koláčik nevyberajte, len pootvorte dvere rúry a nechajte ho pomaly chladnúť. Asi po hodinke vyberte formu von, dajte dole alobal a nechajte cheesecake úplne vychladnúť. Je potrebné, aby odpočíval aspoň 4 hodinky v chladničke. Na studený, stuhnutý cheesecake som rozotrela celý pohár domácej jahodovej marmelády, poukladala ovocíčko a KO-NEČ-NE sme mohli koštovať! Vy môžete lekvár a ovocie nahradiť napríklad rozpustenou čokoškou.
nádherné : akurát som natrafila na tvoj blog a som ohúrená - je krásny a plný inšpirácií :)
OdpovedaťOdstrániťDobrý večer,tento cheescake som vyskúšala,dala som na plátky pokrájané zavárané broskyne a zaliala želatínou s broskyňovou príchuťou - Galaretku,ktorú mi nosí švagor keď ide služobne do Poľska. Tam ich majú rôzne chute,niečo úžasné.
OdpovedaťOdstrániťKoláčik bol vynikajúci,všetkým chutil.Myslím,že to je zatiaľ najchutnejší recept. Blahoželám,ste šikulka.