Hneď teraz vás varujem: Recepty, ktoré v najbližších dňoch budú pribúdať na blogu sú bezlepkové. To však neznamená, že my lepkáči si na nich nemôžeme tiež pošmakošiť. Recepty sú zväčša z Klaudiinej zásoby kníh a časopisov. Samozrejme, my sme každý o niečo vylepšili, takzvane dodali charakter.
Ďalej by som chcela ozrejmiť, že Klaudia má ako celiatička vlastné pudingy, prášok do pečiva a dokonca aj vanilkový cukor. Vy však môžete použiť čokoľvek, čo máte po ruke.
A keďže sme obe zaneprázdnené osoby, zliezali sme sa po večeroch a preto fotky vyzerajú, ako z jaskyne. Veľmi vkusne zariadenej, civilizovanej, s fancy kuchyňou, ale stále jaskyne. Zato sa, ako ich autorka, vopred ospravedlňujem. Dúfam, že fotky finálnych produktov, pri ktorých som si počkala na denné svetlo, vám to vynahradia ;)
Deka, ako sme prvý koláč pracovne nazvali, nie je dekou preto, lebo zahreje, ani nie je huňatý, ale zato je mäkučký a keď sa pri miešaní dvojfarebného cesta trochu pohráte, vznikne na povrchu kresba pripomínajúca vzorovanú deku. Okrem toho chcem tento týždeň "bez lepu" odpáliť niečím fakt dobrým, ak nie priam výborným!
Na zoznam ingrediencií si napíšte:
5 vajec
250 g cukru
100 ml vlažnej vody
100 ml oleja
250 g múky Schär MIX C
1 PL preosiateho kakaa
1 prášok do pečiva
Na krém č.1:
2 vanilkové pudingy
5 PL cukru
800 ml mlieka
Na krém č.2:
600 ml kyslej
smotany
250 ml smotany na šľahanie
2 vanilkové cukry
Žĺtka s cukrom vypracujte
šľahačom na svetlú nadýchanú penu, zašľahajte do nich 100 ml vody a postupne, veľmi pomaly aj olej. Pridajte múku,
v ktorej je zamiešaný prášok do pečiva. Z bielkov spravte sneh a jemne ho zamieste do cesta. Polovicu
cesta vylejte na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Do druhej polovice cesta pridajte preosiate kakao a tmavé cesto vylejte do pekáča na vrstvu svetlého.
Z pudingov, mlieka a cukru uvarte krém č.1 (netreba prevárať)! Naberačkou ho rozlejte
na tmavé cesto a vidličkou potom všetky vrstvy vlnkovite pretiahnite až na dno.
Pečte pri 180 °C cca 40-45 minút. Nezľaknite sa, keď bude koláč veľmi „vyskakovať“, piškóta pri chlanutí spľasne a možno aj popraská,
ale tým sa tiež netrápte. Nato tu je krém č.2!
Ten si pripravte, kým cesto chladne. Kyslú smotanu vymiešajte
s vanilkovým cukrom a zvoľna do nej vmiešame aj vyšľahanú smotanu. Týmto ľahkým, sviežim krémom zakamuflujete všetky estetické nedostatky, ku ktorým došlo počas pečenia a chladnutia. Rozotrite štedrú vrstvu na povrch vychladnutého koláča a znovu šupnite na chladné miesto. Pred servírovaním poprášte kakaom.
Žiadne komentáre
Zverejnenie komentára