Pondelok: "Vau, tento týždeň budem menej pracovať a viac sa venovať domácnosti. Budem mať čas piecť a fotiť na blog. Budem chodiť na dlhé prechádzky so psom. Konečne si sadnem a naplánujem vianočné darčeky."
Nedeľa (o 7 dní neskôr): "Do riti, ja som nestihla odfotiť ani jeden koláč, čo som napiekla! Mala by som Filipovi dopriať nejakú maličkosť, lebo posledný týždeň varil, upratoval a venčil Foxie len on... A Vianoce? Tie počkajú. Veď je len polovica novembra. Hlavne, že som si pre seba kúpila tie krásne spoločenské šaty v Lindexe. Na ples... Na ktorý pôjdeme. Možno... Niekedy..."
Vitajte v mojom svete. Ešte šťastie, že sa sem tam v mojej hlave objaví na návšteve aj prezieravá, pragmatická Miša, ktorá vie, že JA, pravá, neschopná, chaotická a nezodpovedná Miša, budem často v úzkych a pre také prípady mám vždy jeden-dva recepty v zálohe. A dnes to nebude len tak nejaké hočo. Ale torta! ;)
Poďme na vec. Teda... Ak máte pripravené:
Na korpus
240 g hladkej
špaldovej múky
2 čl prášku do
pečiva
1 ½ čl mletej
škorice
1 čl zázvoru
½ čl mletých
klinčekov
½ čl soľ
250 ml olivového
oleja
300 g
trstinového cukru
Kôra
z pomaranča
4 vajcia
300 g nastúhanej
mrkvy
100 g
kandizovanej citrónovej kôry
Krém
400 ml mlieka
1 Zlatý Klas Premium od Od. Oetkera
4 PL medu
1 vanilkový
cukor
200 g masla
Formu na pečenie
s priemerom 20 cm vymastite maslom a na dno uložte papier na pečenie.
Zmiešajte múky a koreniny. Šľahajte olej s cukrom, kým sa nespoja.
Pridajte kôru z pomaranča a postupne po jednom vajíčku. Do tejto
mokrej zmesi pridajte suché ingrediencie a miešajte len kým nevznikne
hladké cesto. Nakoniec ručne zapracujte nastrúhanú mrkvu a kandizovanú
citrusovú kôru. Vylejte cesto do pripravenej formy a pečte v rúre
predhriatej na 175 °C asi 50 minút (alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu
koláča nevytiahnete úplne čisté). Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť
a potom ho pozdĺžne rozrežte na tri rovnaké pláty.
300 ml mlieka,
vanilkový cukor a med priveďte do varu. V ostatných 100 ml mlieka
rozmiešajte Zlatý Klas, pridajte ho do vriacej zmesi a uvarte puding.
Prikryte jeho povrch fóliou, aby sa nevytvorila „koža“ a nechajte úplne
vychladnúť. Studený puding premiestnite do misy kuchynského robota a na
miernych otáčkach ho prešľahajte. Potom za stáleho chodu postupne pridávajte
200 g masla nakrájaného na kocky. Keď miniete všetko maslo, zvýšte otáčky na
maximum a šľahajte krém aspoň 2-3 minúty. Môžete pridať ešte trochu medu,
aj sa vám zdá málo sladký. Nezabudnite však, že v piškóte je kopa cukru!
Krémom rovnomerne naplňte pripravené piškóty. Malo by ho byť dosť aj na
obtretie vašej torty. Hotovú tortu nechajte aspoň hodinu tuhnúť v chlade.
Ja si myslím, že táto torta by mala uspokojiť každého. Je jednoduchá, super šťavnatá, samozrejme fantasticky chutí! Tak dajte vedieť, či ste si na nej zmľasli tiež! ;)
Žiadne komentáre
Zverejnenie komentára