Sneh!!! Bude? Nebude? A keď napadne, aj vydrží? Bude to sneh level bratislavská kalamita, alebo oravská kalamita? Ja som už toho čakania mala plné zuby, tak som si sneh upiekla.
Aby bolo jasné, jedná sa o zákusok, čo je v mojom prípade dosť nezvyčajné, nakoľko zákusky obvykle vyžadujú veľa času a sú zložité. Riadu ako po zabíjačke, 6 fázový postup, dvojdňová doba prípravy, chladničková šachová partia ala "kam ten koláč asi tak strčím" a nakoniec... Nakoniec si konečne sadnete, ochutnáte a veľký prd z toho. Lebo napríklad JA zákusky ale že vooobec nemusím. No a tu nastáva finta fň. Toto vám je taký zákusok, že chutí aj mne, aj všetkým mojim kolegovcom, takže sa odvážim tvrdiť, že ho odporúča 8 z 8 cukrárov + jedna pracovná sila v kancelárii. :D My sme si na ňom totiž tento týždeň dosť kvalitne ujíždeli. Dokonca tak, že som ho pre tú moju bandu bláznivú, cukrom posypanú, od krému zamachlenú robila hneď dvakrát. Tak ak chcete echt zákusok, ktorý nie je ani tak zložitý, ako mega efektný, poďte do toho!
Na snehový
plát budete potrebovať:
6
bielkov
Štipku soli
1
PL citrónovej šťavy
300
g cukru
1
PL škrobu
Aby ste nechrúmali len tak vysušený sneh, budete chcieť asi aj krém:
6
žĺtkov
1
vanilkový lusk (alebo vanilkový cukor)
5
lyžíc cukru
9
lyžíc škrobu
1
liter mlieka
250
g masla (izbovej teploty)
100
g bielej čokolády
1
PL rumu
1
čl instantnej kávy
150
g horkej čokolády
50
g kokosu
400
ml smotany na šľahanie
1
PL práškového cukru
1
čl instantnej kávy
Snehový
plát je taká menšia záludnosť. Niekto sa ho bojí robiť doma, ale verte mi, keď to zvládnem ja... Moje štatistiky hovoria o nezvyčajnej obľube snehových zákuskov u slovenskej populácie. V práci idú snehové torty na dračku a keď som k nám do cukrárne priniesla moju snehovú roládu, poniektorí kolegovia ju hltali, akoby mesiac nejedli koláč. :D Sneh je neodhaleným a podceňovaným pokladom, ktorý sa rozhodne treba naučiť robiť doma. Takže šľahajte
bielky s trochou soli do jemnej peny. Pridajte citrónovú šťavu a šľahajte,
kým nevznikne sneh. Na trikrát pridajte cukor. Vyšľahajte tuhý, lesklý sneh
(cca 3-4 minúty), do ktorého pridáte lyžicu škrobu, naposledy
prešľahajte, kým sa škrob úplne nezapracuje do snehu. Následne sneh rovnomerne
rozotrite na plech (približne 35x40 cm) vystlaný papierom na pečenie. Plát
pečte v rúre predhriatej na 125 °C 80-90 minút. Upečený plát nechajte úplne
vychladnúť. Žĺtky spolu s cukrom a dužinou z vanilkového lusku vyšľahajte
na svetložltú penu. V troche mlieka (cca 200 ml) rozmiešajte škrob a pridajte
k žĺtkom. Zvyšok mlieka (800 ml) nechajte zovrieť. Žĺtkovú zmes za stáleho
miešanie postupne pridávajte do variaceho sa mlieka. Varte na strednej teplote,
kým nevznikne hustý puding. Stále miešajte! Uvarený puding nechajte úplne
vychladnúť.
Chladnutie trvá zväčša asi hodinku, takže máte čas upratať a pripraviť sa na skladanie koláča. Aby bol krém kompletný, treba vyšľahať maslo na bielu penu. Pridajte vychladnutý puding a šľahajte,
kým nevznikne hladký krém. Ten rozdeľte na dve rovnaké časti. Do jednej
pridajte rozpustenú horkú čokoládu a kokos. Miešajte, kým sa všetky
ingrediencie úplne nespoja. V lyžici rumu rozpusťte instantnú kávu
a zmes pridajte do druhej polovice krému, spolu s spustenou bielou
čokoládou. Zamiešajte. Vychladnutý
snehový plát opatrne vyberte z plechu a dajte z neho dole papier.
Rozkrojte ho na polovicu. Jednu polovicu natrite krémom z bielej čokolády
a kávy. Naň položte druhý plát a rovnomerne rozotrite krém
s horkou čokoládou a kokosom. Na vrch pridajte už len šľahačku
vyšľahanú spolu s práškovým cukrom a instantnou kávou. Pred
servírovaním nechajte zákusok min. 3 hodiny tuhnúť v chladničke. Ja viem, že niektorým z vás sa to môže zdať zložité, takžeak budete mať akékoľvek otázky, pokojne mi napíšte. Ale ozaj! Nie že budete machrovať, že veď to bude ľahké, potom sa niečo po*rbe a bude to na mňa. Lebo ja nechcem, aby ste boli nahnevaní. Ja chcem aby ste boli spokojní a hlavne obžratí z tejto neskutočnej lakoty! ;)
Žiadne komentáre
Zverejnenie komentára