Škoricové bagels

17.2.21

 Škorica je u nás doma jedným z najobľúbenejších a teda základných korení. Vždy musíme mať zásobu na všetky tie krupice, jablkové záviny, palacinky, french toasty a osie hniezda. Preto prirodzene niečo škoricové nesmelo chýbať ani na narodeniny môjho muža. 

Ako oslavujete narodeniny v tejto dobe pandemickej vy? My sme vždy na Filipove narodeniny cestovali niekam do zahraničia. Popri mojej práci som ho nesmierne zanedbávala a voľno, ktoré som si ukradla len a len pre neho, bolo často tým najkrajším darčekom pre nás oboch. Tento rok už nepracujem a on je 5. mesiac na home office. Po rokoch sme konečne spolu. Zveľaďujeme byt, vegetíme, veľa chodíme von. Filip ma nahovára na kadejaké outdoor aktivity, aj keď ja najradšej sedím doma pri knihe, ale nakoniec vždy idem a prekvapujúco si to obaja užívame. Sú to také naše honeymoons, na ktoré sme sa za dva a pol roka manželstva ešte nedostali.
 
 Akokoľvek ľúbezná táto naša malá partnerská covid bublinka je, veľmi nepraje narodeninám. Žiadna rodinná party, šalátové misy, ani kopa ružovolícich hostí s pohárikom v ruke, čo by zjedli veľkú tortu. Nechápte to zle, Filipovi to naopak vyhovovalo. Nemá podobné zhromaždenia rád a už vôbec nie, ak je on ich dôvodom. Ale ja som jeden z tých otravných ľudí, ktorí za každú cenu nájdu spôsob, ako spraviť pre svojich blízkych niečo špeciálne. Tak vznikol tento poľutovania hodný pokus o inštaláciu bagelov do tvaru "torty". Chcela by som obzvlášť upriamiť pozornosť na neprehliadnuteľný detail v podobe sviečky - pozostatku z adventného venca. V hre bola buď ona, alebo čajová sviečka. Ako hovorím, za každú cenu, kamaráti. ZA KAŽDÚ CENU! Aj keby výsledok vyzeral ako hybrid pamiatky zosnulých s prvým svätým príjímaním.

Na 20 bagelov budete potrebovať:
100ml + 400ml vody
30g medu
20g javorového sirupu
20g cukru
25g čerstvého droždia
600g hladkej pšeničnej múky
225g hladkej špaldovej múky
5g soli
3g mletej škorice
 
Na dne misy zmiešajte 100ml teplej vody a cukor, rozdrobte droždie, pomiešajte a nechajte 10 minút na teplom mieste vzísť kvások. Postupne doň pridajte zvyšné ingrediencie a pomocou háku mieste cesto. Zo začiatku to bude vyzerať, že múky je príliš veľa. Ale asi po 2 minútach vznikne kompaktná guľa. Myslím, že ak necháte cesto v stroji hniesť ďalších asi 15-20 minút, bude hladké a elastické. Ja som ho ale zo stroja vybrala a domiesila ručne. Dobre sa s ním robí, čo je po lepkavých kváskových chleboch s vysokou hydratáciou príjemná zmena. Miesila som na čistej podložke (bez podsýpania múkou). Po vymiesení vytvarujte z cesta guľu a dajte ho do misy vytretej olejom. Olejom potrite aj vrch cesta a zakryté ho nechajte kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Podľa teploty u vás doma to môže trvať medzi hodinou až dvoma. Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú dosku, trochu ho poprekladajte a postáčajte, aby ste praskli väčšie bubliny a rozdeľte na 20 rovnakých kúskov. Z každého vytvarujte hladkú guľku. Pri práci s cestom nepoužívajte múku. Neposýpajte si dosku, ani nemúčte ruky. Svojich 20 krásnych guliek prikryte potravinárskou fóliou a nechajte ich 5-10 minút zrelaxovať. Zatiaľ si pripravte dva veľké plechy s papierom na pečenie. Ten jemne potrite olejom, aby sa vám naň bagely neprilepili. Je čas dať bagelom ich ikonický tvar. Sú dva spôsoby, ja som si vybrala ten jednoduchší - do stredu guľky strčíte ukazovák a prepichnete ho prstom na skrz. Druhou stranou prestrčíte druhý ukazovák a krúživými pohybmi budete postupne cesto naťahovať a zväčšovať dieru v strede. Keď bude mať táto diera priemer asi 5cm, uložte bagel na poolejovaný papier na pečenie. Postupne vytvarujte všetky bagele, prikryte ich potravinárskou fóliou a znovu ich nechajte 5 minút oddychovať. Teraz si pripravte "operačný stôl" - dajte variť veľký hrniec vody, pridajte do nej 2PL medu, 5PL javorového sirupu a 2čl sódy bikarbóny. Priveďte k varu. V miske zmiešajte trstinový cukor so škoricou a roztopte 50g masla. Nachystajte si lyžicu na cedenie (takú tú deravú naberačku), mašľovačku na maslo a zapnite rúru na 220°C. Jemne uchopte bagel a hoďte ho do vriacej vody. Mne sa do môjho najväčšieho hrnca zmestia naraz 3. Pamätajte, že varením ešte narastú. Varte z každej strany 2minúty, vyberte a ukladajte späť na plech. Je to ako taký tanec, keď nájdete rytmus medzi otáčaním, vyberaním a nastavovaním času, ste v suchu. Keď máte všetkých 20 utopencov na plechoch, potrite ich maslom, posypte škoricovým cukrom a hneď s nimi do rúry na 15 minút. Ak máte doma sezam, alebo nemletý mak, môžete pár bagelov posypať miesto cukru nimi.
 Vďaka medu a sirupu vo vode, v ktorej ste ich uvarili budú mať po upečení veľmi sýtu, karamelovo-hnedú farbu. Ak ich budete jesť ešte čerstvé, kôrka bude chrumkavá a vo vnútri nájdete hutnú striedku. Ak ich necháte postáť do druhého dňa, z vonku budú lepkavé a sladké a keď ich rozkrojíte, na reze natriete trochou masla a zapečiete, budete mať ten najlahodnejší sladký škoricový toast na svete. 

Tip:
  • Ak si chcete užiť čerstvé, voňavé a ešte teplé bagele na raňajky, cesto po vymiesení nenechajte vykysnúť. Nechajte ho 20 minút prikryté na linke. Potom ho rozdeľte na 20 častí, vytvarujte guľky a z nich postupne bagele. Poukladajte ich na plechy s naolejovaným papierom a strčte do chladničky na noc. V chladničke nastavenej na klasických 5 až 7°C cez noc pomaly dokysnú. Ráno ich stačí povariť a upiecť. Skúšali sme oba spôsoby a úprimne - v kvalite sme žiadny rozdiel nezaznamenali. Až na ten, že so schladeným a teda pevnejším cestom z chladničky sa lepšie manipuluje pri presúvaní do vriacej vody.
  • Ak si zvyknete doma piecť ak chlebík, iste máte v komore chlebovú múku. Klasický bagel je veľmi hutný a striedka pevná hlavne vďaka chlebovej múke z vyšším obsahom bielkovín a teda lepku v konečnom produkte. Recept je prispôsobený pekárom amatérom, ale ak chcete, nahraďte polovicu množstva múky práve chlebovou a výsledok bude ešte lepší.
  • 20 bagelov je celkom nálož. Ak nemáte doma veľkých jedákov, dávku môžete zredukovať na polovicu. Alebo ešte lepšie, upečte 20 a 10 po vychladnutí vákuovo zabaľte a schovajte do mrazničky na horšie časy. Po rozmrazení ich na 5 minút zapečte na 200°C a budú ako čerstvé.

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS