Špenátové palacinky s marinovanými kuracími prsiami

4.2.21

Tento recept je pre tých z vás, čo hovoria "Ja nemám rád špenát. Zjem ho len v haluškách. A smoothie. A quiche. A kari..." Prekvapko, ty máš rád špenát, len ho nezješ samotný, ako napríklad v prívarku. Ale palacinky? Pff, to je iná liga. 



Neviem ako vám, ale mne sa už žiadalo trochu farieb. Niečo svieže, čo ma vymaní z tejto pseudo zimnej mizérie. Snehu nikde, všade blato, málo denného svetla. Každý hľadá spôsob, ako proti tomu bojovať. U mňa voľba padla jasne na kuchyňu a jedlo. To je pre mňa terapia. Hlavne keď naservírujem môjmu pojedačovi fazuľových prívarkov, tlačenky a pizze zelené palacinky plnené šalátom a kuracím ceckom a on si pýta dupľu. A pre pochybovačov - nie, ten šalát nie je parížsky, ale rukola so zeleninou! Endorfíny stúpajú, serotonín triská na okolo. Som spokojná. 




Na 7 palaciniek, čo je 4 až 5 porcií si pripravte:

2ks kuracie prsko
5 PL oleja
3 PL sójovky
1 PL medu
1 čl cukor
2 strúčiky cesnaku
1čl sladkej mletej papriky
1/2 čl údenej mletej papriky
1/2 čl kajenského korenia
Soľ a korenie

150g mrazeného špenátu
2 veľké vajcia
270ml mlieka (môže byť aj rastlinný nápoj)
200g špaldovej hladkej múky
1/2 čl sódy bikarbony
2 strúčiky cesnaku
20-30g rukoly
Drvené chilli podľa chuti, soľ a korenie

Mäsko si vždy namarinujte večer dopredu, aby sa pácovalo ideálne 12-16 hodín. Všetky suroviny zmiešajte na kašičku - cesnak pretlačte cez lis - a tou potom poriadne ponatierajte umyté a osušené prsia. Keď sú z oboch strán pokryté marinádou, vákuovo ich uzatvorte a odložte do chladničky.

Na druhý deň mäsko vyberte aspoň kým pripravíte palacinky, aby bolo izbovej teploty - čo je optimálna teplota na prudké opraženie. Cesto je úúúúplne blbuvzdorné. Objav storočia bol pre mňa porciovaný mrazený špenát! Normálne sú v tom sáčku také malé zelené bobky. Vyberiete koľko potrebujete a zvyšok švac do mrazu. Fantázia. Ten si teda dopredu roztopte. A do toho roztopeného špenátu pridajte všetky ostatné suroviny a rozmixujte to na márne kúsky. Veď palacinkové cesto, poznáte to. 


A teraz pozor. Nasledujúcu pol hodinku si vyhraďte len na prípravu. Žiadne že odbehnem vyvesiť prádlo, ani povysávať si chodbu, či uspať dieťatko. Budeme sa venovať len panviciam. Jednu rozohriatu panvicu potrite maslom (alebo troškou oleja) a pripravujte na nej palacinky. Popritom na druhej rozpálenej panvici opekajte mäsko. Najprv prudko zatiahnite - asi 2 minútky na každej strane. Potom teplotu znížte, potrite prsíčka zvyškami marinády, znovu opekajte 2 minút z oboch strán. Nakoniec nalejte do panvice k mäsku asi 30ml vody a pod pokrievkou poduste 5 minút. Hotové vyberte a nechajte aspoň 3 minútky postáť. Mäsko bude z vonku krásne skaramelizované a vo vnútri super šťavnaté. Šalát do palaciniek si spravte podľa toho, ako ho máte doma radi. My sme si dali rukolu, uhorku, červenú papriku, reďkovky, jarnú cibuľku. Zaliala som dresingom z olivového oleja, dijonskej horčice a čerstvo mletého korenia. Filipovi som palacinku natrela trochou hummusu, na to navrstvila šalát a plátky prsíčka. Ja som si miesto hummusu dala bazalkové pesto, aby tej zelenej nebolo málo. Pol hodinka. Len toľko vám to bude trvať. A oblížete si všetky prsty, sľubujem.

Tip:
  • ak doma neľúbite pálivé, pokojne vynechajte kajenské korenie v marináde a drvenú chilli papričku v ceste
  • palacinky môžete použiť aj na wrap a vziať si ich so sebou napríklad na prechádzku do prírody. Naplniť ich môžete trebárs uvarenou ryžou, zeleninou a kúskami údeného lososa, či praženičkou s opraženými hubami a plátkami avokáda. Pevne ich zabaľte do alobalu a hurá do lesa
  • ak vám doma v chladničke plače čerstvý šalát (ktorý už vlastne až tak čerstvo nevyzerá), veselo poslúži miesto mrazeného. Len ho najprv orestujte na troche masla, aby zmäkol a pustil vodu.

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS